<p><b>Ta inn stueplanter:</b> Stueplanter som har stått ute må settes inn når det er fare for frost om natten.</p>

Rydd i hagen

Nå kan du pynte opp med høstens siste blomster og hamstre planter på hagesenteret. (Bildekarusell)

I september er det tid for å høstrydde i hagen. Luk ugress, og ta vekk blader som er angrepet av soppsykdommer eller skadedyr.

Bruk saks når du gjerner blader eller stikler, det er lett å rive opp stilkene ved en feil.

Mange planter har neste års bladanlegg klare like under jordoverflaten. Har du store mengder vissent løv på plenen kan du rake sammen det meste og strø over blomsterbedene.

Nå er det tiden inne for å rydde i hagen før høsten og vinteren setter inn for alvor.

Etterpå stiller du opp klippehøyden på gressklipperen, og klipper over plenen uten å bruke oppsamler. Da klippes resten av løvet i bittesmå biter som meitemarken og andre smådyr kan jobbe ned i plenen. Løvet vil brytes ned og gi et høyere innhold av organisk materiale i plenen din, som igjen gir bedre forhold for mikroorganismer.

Andre ting å gjøre i hagen i september

Plante blomsterløk: Vårens tulipaner, krokus, snøklokker og påskeliljer må plantes nå om høsten. Jo flere du planter, jo større blir gleden når de kommer opp til våren!

Ta inn stueplanter: Stueplanter som har feriert ute må settes inn igjen nå før det er fare for frost om natten.

Ta inn epler og bak en herlig varmende eplekake

Ta inn blomster fra hagen og sett i vase. Komplementer buketten med for eksempel liljer, roser eller Alstromeria, alt etter behag. Mange butikker har et godt utvalg av snittblomster, det er bare å la seg friste.

Sett løk

Du kan fortsatt plante nye planter selv om høsten har inntatt hagen. Etter sommeren ser en hva som manglet eller må flyttes i blomsterbedene, og kanskje har du fått ny inspirasjon etter å ha besøkt andres hager?

Nå er temperaturen lavere og fuktigheten i jorden er høyere, noe som er ideelt når man skal plante nye planter. Stauder og løvfellende trær vil forberede seg på vinteren ved å slutte å vokse og trekke næringsstoffene tilbake fra bladene ned til røttene. De vil ikke bruke energi og vann på holde bladene grønne etter flyttingen, og sjansen for å tørke ut er mindre enn om sommeren.

Les også: Tid for løk: Planlegg vårblomstringen nå

Høsten er i anmarsj