<p>Uansett om du har en stor eller en liten hage, finnes det alltids et sted hvor du kan sette løk. Hvis du setter løk nå i høst, kan du oppleve fargerik tulipanblomstring til våren.<br></p>Krokus, vårtegn fremfor noen.<p>Uansett om du har en stor eller en liten hage, finnes det alltids et sted hvor du kan sette løk. Hvis du setter løk nå i høst, kan du oppleve fargerik tulipanblomstring til våren.<br></p>Våriris.Perleblomst (muscari).Kjøper du blomsterløk i utlandet, som f eks på blomstermarkedet i Amsterdam, kan du finne mange spennende sorter som gir en rik blomstring i hagen din.Blomsterløk fra Holland på Hagemessen.Kjøper du blomsterløk i utlandet, som f eks på blomstermarkedet i Amsterdam, kan du finne mange spennende sorter som gir en rik blomstring i hagen din. Foto: Svanhild BlakstadTIPS OM LØK: Boken løker og knoller av Tommy Tønsberg.
0018 Foto: Ibc0018 Foto: IbcMIEK_260404P 0018 Foto: Steven BemelmanFoto: OBPBLOMSTERMARKED: I juni besøkte hage.no Amsterdam og det kjente blomstermarkedet på Singel. Her finner man alt hva en blomsterelsker kan begjære, både løk, planter, snittblomster og frø og mye mer. Foto: Svanhild BlakstadBLOMSTERMARKED: I juni besøkte hage.no Amsterdam og det kjente blomstermarkedet på Singel. Her finner man alt hva en blomsterelsker kan begjære, både løk, planter, snittblomster og frø og mye mer. Foto: Svanhild Blakstad

Tid for løk: Planlegg vårblomstringen nå

Sett blomsterløk i jorden nå, og gled deg til fargesprakende vårtegn når snøen smelter. (Bildekarusell)

Ønsker du deg en vakker hage eller balkong til våren, kan du legge grunnlaget allerede nå. Hver høst, over hele Norge, legges blomsterløk i jorden for sin vintersøvn. Blomsterløken har en innebygget ”matpakke” med seg i løken, og blomsten overlever vinteren på denne næringen.

Setter du løk nå, kan du oppleve en fantastisk fargeprakt til våren.

Det er nå du må legge blomsterløkene som gir så flott blomstring om våren. Grunnen til at man planter dem nå, er at de trenger en periode med lav temperatur for å kunne blomstre, det vil si en vinter.

Blomsterløkene omtales mest som blomsterløk, selv om flere av dem egentlig er knoller. Dette gjelder for eksempel krokus og Gladioler. Det flotte med blomsterløk er at de har bittesmå blomsteranlegg allerede nå, slik at de vil ganske sikkert blomstre neste år. Blomsterløk har dessuten bra herdighet, slik at du kan plante dem i hagen uansett hvor du bor i landet.

Slik setter du blomsterløk

Tidspunkt: Vårblomstrende løk kan settes fra september til november, men i god tid før frosten kommer slik at løken får dannet røtter.

Dybde: Det finnes en tommelfingerregel for settedybde: Sett en løk dobbelt så dypt som den selv er høy. For store løk som narsisser og hyasinter vil dette si ca. 15- 20 cm dybde. For mindre vekster som snøklokker og krokus er settedybden ca. 5-10 centimeter.

Setting: Sørg for at jorda er helt løs og bland den eventuelt med kompost før planting. Litt sandholdig jord er aller best. Grav et plantehull og sett de store løkene i hullet med spissen opp. Små løk kan strøs utover. Legg jorden tilbake og pakk godt. Det er flott med mange løk sammen, minimum 5-8 av samme sort i en klynge er et minimum. Skriv navnene på løkene på en stikketikett. Da vet du hvor du har satt løkene.

Vann og frost: Vann løkene i tiden rett etter setting. Dette stimulerer rotveksten. Jo tidligere røttene dannes, desto raskere tåler løken frost og kulde. Vanningen kan stanses så snart høstregnet setter inn.

Etter blomstring: Mange løk kan bli stående i jorda etter at de er avblomstret. La dem være i fred og gi bladene anledning til å visne av seg selv. Da vil de som regel blomstre på nytt året etter. I den forbindelse kan det være lurt å gjødsle. Gi organisk gjødsel eller kunstgjødsel etter avblomstring, slik at næringen trekker seg ned i løken. På denne måten sikrer du rik blomstring neste år.

Hva slags blomsterløk du vil plante velges med hjertet. Hvor i hagen de skal plasseres velges så ut fra hva du har valgt og hva du har muligheten til. Uansett om du har en stor eller en liten hage, finnes det alltids et sted hvor du kan plante blomsterløk. Det er også lurt å tenke på når de forskjellige løkene blomstrer; sene tulipaner og forskjellige Allium blomstrer i juni, da man har begynt å klippe plenen. Disse passer derfor perfekt i blomsterbedet, der du kan bytte de ut med sommerblomster senere i sesongen.

Blomsterløk som passer på steder der de kan spre seg:

Krokus, snøstjerner(Chinodoxa), vinterblomst ( Eranthis hyemalis), påskeliljer, pinseliljer og andre Narcisser, Perleblomst (Muscari), Scilla, Anemoner, Klosterkokke (Leucojum).

Alle disse kan også settes i et etablert blomsterbed. Blomsterløk som passer i blomsterbedet: Tulipaner, Allium, Keiserkrone (Frittallaria), liljer, Ranunkler, stjernehyasint ( Camassia), Iris hollandica.

Disse passer i plenen: Tidligblomstrende planter som Krokus, snøklokker ( Galanthus) og vinterblomst ( Eranthis hyemalis), våriris (Iris reticulata).

Blomsterløk som rådyrene ikke liker: Allium, vinterblomst (Eranthis), Klosterklokke (Leucojum), Keiserkrone (Frittalaria), Narcisser, og Stjernehyacint (Camassia).

Endel blomsterløk formerer seg med frø eller ved å danne sideløker. Disse kan etterhvert danne hele tepper med blomster med årene, og bli bare finere og finere. Hvis du vil la de få spre seg, planter du dem på steder der de kan få stå i mange år uten å bli gravd opp, som under busker og trær eller i plenen.