<p>Boligprosjektet på Sørenga, som også har flotte takhager, er ett av 147 anlegg som kan besøkes under Oslo Åpne Hus. (Foto: Bar Bakke landskapsarkitekter)<br></p>Takhager på Sørenga, trinn 4. (Foto: Landskapsarkitekt Bar Bakke)<p>SMÅ TAKHAGER: På Aspelin Ramm / Infills boligprosjekt D36 i Dælenenggata 36 i Oslo er det bygget takhager med ti separate hageparseller på toppen av bygget. Her kan eierne på få kvadratmeter dyrke grønnsaker eller lage sin egen lille hageoase. Under Oslo Åpne Hus 12-14 september er boligprosjektet i Dælenenggata 36 åpent for alle. Her vil også arkitekt være tilstede. (Foto: Trond Joelson)</p>Aspelin Ramm / Infills boligprosjekt D36 i Dælenenggata 36 i Oslo. Element Ariktekter har designet og utviklet fasadesystemet, som er i kunstglass. Fasaden speiler seg i de omkringliggende trærne. (Foto: Trond Joelson)Utomhusanlegg på Sørenga. (Foto: Damian Heinisch)Aspelin Ramm / Infills boligprosjekt D36 i Dælenenggata 36 i Oslo. Element Ariktekter har designet og utviklet fasadesystemet, som er i kunstglass. Foto: Trond JoelsonSlottsparken er en av mange parker hvor publikum kan få guiding under Oslo Åpne Hus. (Foto: Svanhild Blakstad)Nansenparken på Fornebu er en av mange parker hvor publikum kan få guiding under Oslo Åpne Hus. (Foto: Naml)Nansenparken på Fornebu er en av mange parker hvor publikum kan få guiding under Oslo Åpne Hus. (Foto: Naml)Bjerkedalen Park i Groruddalen. (Foto: Dronninga Landskap)Kolonihytte i Sogn hagekoloni.Verdensparken på Furuset, med parkouranlegg. (Foto: Jens Fremming Anderssen)ByBis besøksgård i Stensparken.Insektshotell i Botanisk hage.

Åpner Oslos hus og hager for alle

147 hus, hager og utomhusanlegg i hovedstaden blir tilgjengelig for alle når Oslo Åpne Hus går av stabelen 12-14 september. (Bildekarusell)

Alt fra små, private hjem til store offentlige bygninger er åpne for besøk. Til sammen står det 147 hus, hager og utomhusanlegg på programmet.

Alle er representanter for det arrangøren  mener er fremragende arkitektur. - Vi ønsker at de skal være tilgjengelig for vanlige folk i hvert fall en eneste gang i løpet av sine liv, heter det i en pressemelding fra Oslo Åpne Hus.

Byens arkitekter, interiørdesignere og landskapsarkitekter vil være tilstede på mange av stedene og kan fortelle om hva de tenkte da de skapte anlegget - eller fortelle om de historiske bygningenes verdi i dagens by.

Håper på publikumsrekord

Oslo Åpne Hus hadde ca 3 000 publikumere da det ble arrangert første gang i 2005. I fjor kom det ca 22 000. I mellomtiden er det blitt dannet en egen forening og styret håper at enda flere oppdager arrangementet i år.

Går over tre dager

Nytt for 2014 er at Oslo Åpne Hus skal starte et døgn tidligere, slik at det blir tre hele dager til sammen. Fredag 12. september arrangeres i samarbeid med Oslo kulturnatt og byr på unike anledninger til å oppleve spesiell arkitektur til et kunstnerisk akkompagnement. Eller vise versa: Oppleve kunst innenfor spesielle arkitektoniske rammer.

Gjenbruk og byøkologi

I år fokuserer Oslo Åpne Hus spesielt på gjenbruk og byøkologi. Har du lyst til å plukke blomster på bienes beitemarker? Lære om matdyrking av en geriljagartner? Besøke rehabiliterte hus som ser ut som kontemporære mesterverk? Få maks ut av det du allerede har? Prøve nye sykkeltyper? Eller prøvekjøre unge strategier for nye sykkelveier? Da bør du komme på Oslo Åpne Hus!


Opplev Slottsparken med guide under Oslo Åpne Hus. (Foto: Trond Joelson)

Internasjonalt samarbeid

Oslo Åpne Hus har også inngått to internasjonale samarbeid. I sommer ble Oslo opptatt i den internasjonale organisasjonen Open House Worldwide. Sammen med blant andre London, New York, Barcelona og ca 25 andre byer forplikter Oslo seg til å vise fram outstanding architecture, free and open to all.

Oslo Åpne Hus er også en del av de norske kulturminnedagene og European Heritage Days

Du kan se hele programmet her: www.osloåpnehus.no

Oslo Åpne Hus er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo Arkitektforening (OAF), Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL), Norske landskapsarkitekters forening (NLA) og Statsbygg. 

Les også:

Åpner regjeringskvartalet for publikum