<p>TA MED HAGEN INN: Grønne planter gjør rommet komplett! Her Dracaena (dragetre) med dekorative striper i bladene.</p> Foto: Foto: OBPStuehortensia 'Curly wurly' i vinterens mer dempede farger. Foto: Foto: OBPFredslilje og hjortehornsbregne er lettstelte planter som kan pynte opp både hjemme og på arbeidsplassen. Foto: Foto: OBPSvibler passer like godt i vase som i potte. Her er lilla og hvite svibler sammen med tofargede tulipaner Foto: Foto: OBPHøstgruppe i avdempede farger med prydgress bakerst, og kryddersalvie, Echeveria og Alunrot. Foran henger de dekorative rankene til Pletter i luften (Muhelenbeckia) Foto: Foto: OBPHerlig Princettia. Den finnes i fire forskjellige nyanser, fra mørk rosa til hvitt. Foto: Foto: OBPHagecyclamen tåler i stå ute om høsten. Sett de under tak slik at de slipper høstregnet. Foto: Foto: OBPJulestjerner hører julen til! Foto: Foto: OBP

Ta med hagen inn til høsten!

Om sommeren tar vi med oss interiør og møbler ut i hagen, slik at vi kan være mest mulig nær naturen og nyte det grønne. Når høsten kommer, kan vi ta med oss litt hage tilbake innendørs. (Bildekarusell)

- Bruk plantene til å lage grønn stemning inne, og ikke glem arbeidsplassen, tipser Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Cyclamen, Princettia, Hortensia og lettstelte grønne planter gir deg levende natur i farger som passer alle interiørstiler.

Nordic noir og og color courage; blomstene skaper detaljene

Mens mye av interiøret går i rene nordiske linjer og nyanser og grått i høst, er det blomstene som skaper de viktige detaljene, forklarer OBP.

Blomstene har klassiske høstfarger som gult, oransje og toner av brunt og rødt, men også dempet rosa. Planter med blomster i kobberrødt og rødoransje kommer utover høsten og vinteren.

Eksempler er mørke Amaryllis og de lysere røde, fantasifulle blomstene hos novemberkaktus.

Siden stueplantene våre ofte finnes i forskjellige farger, kan du tilpasse dem til interiørtrendene. Cyclamen har for eksempel blomster både for rosaelskeren, dere med dilla på lilla, og dere som vil ha blomster i lunt rødt.

Hortensia, Begonia og tulipaner er andre favoritter med blomster i et stort fargespekter.

Mot vinteren vil også nyanser av blått være i fokus, slik vi ser ute i naturen når de sterke høstfargene går over i kjølige og rolige blåtoner. Når det er mørkt ute trenger vi å bruke andre sanser; har du kjent hvor myke blomstene hos Amaryllis er, og den fine duften fra Bitterurt (Exacum)? Ta sjansen på nye bekjentskaper, på farger og på den gode effekten planter har på deg. Det er ikke bare slik at det finnes trendy planter; planter er trendy!

Grønn arbeidsplass

Grønne planter virker beroligende i tillegg til at de er fine å se på. Noen grønne planter på fellesarealer skaper mer levende og inspirerende rom å oppholde seg i.

Sett også et par blomstrende planter på bordet i kantina; blomster skaper glede i hverdagen, mener OBP

Planter i fokus høst 2014 / vinter 2015:

Planter til høstkrukkene: Hagecyclamen, Pyntekål, prydgress, Alunrot (Heuchera), sølvgrå Calocephalus, prydgress, krysantemum, Celosia, Prydpepper (Capsicum) og Calluna

Planter til høstkvelder innendørs: Cyclamen, Bitterurt (Exacum), Potteroser, Princettia, Hortensia, Novemberkaktus, liljer, Vrifrukt, Ildtopp og Calandiva,samt lettstelte grønne planter som Grønnrenner, Peperomia, kongebegonia, Calathea, Mor med tusen barn, Pletter i luften og Dracaena.

Planter til advent og jul: Julestjerner, Amaryllis, Julekaktus, Saintpaulia, Tulipaner, Juleglede, Svibler (Hyacint) og Azalea.