STAUDEPRAKT: Storkenebb og marikåpe.

Foto: OBP

Tips til neste års hage

Jeg har begynt å planlegge neste års hage allerede. Vil satse på humlevennelige og sneglefiendtlige planter. Er det noen planter som kan kombineres her? Altså som både tiltrekker humler og snegler ikke spiser?

Fikk et hint om at Blomkarse kanskje var en slik plante, men har det ikke bekreftet. Samtidig er jeg på jakt etter stauder som blomstrer hele året og passer seg selv.

Jeg er bortreist mye om sommeren og blomstene mine blir "glemt" av de som egentlig skal passe på.... Stauder er mer hardfør enn sommerplanter. Hva med f.eks. Geranium (rozanne)?

Hilsen Marit

Hei Marit

Sneglefiendtlige og humlevennlige planter kan være en utfordring, fordi sneglene hele tiden utvider sin meny - dessverre.

Jeg ville prioritert humlene og satset på mindre gress ved å heller bruke singel, heller, terrasseplank og lage åpninger for beplantning i den type dekke du velger. Siden du reiser mye, tror jeg at dette vil være en fordelaktig løsning for deg.

Når det gjelder planter, ville jeg også satset en del på busker - både grønne og de som blomstrer, fordi de klarer å suge opp ganske mye vann og næring fra bakken.

Når det gjelder stauder, er det få som blomstrer hele sommeren igjennom, men du har noen som blomstrer lenger enn andre. Her er noen av disse:

Daglilje - for sol
Hortensia - for skygge (mellomstor busk)
Storkenebb - for blandingsforhold lys
Ovenstående er ikke sneglenes favorittmat.

Dette er stauder som tiltrekker humler:
Akeleier
Asters
Ridderspore
Revebjelle
Fagerklokke
Strandkattehale

Jeg tror du bør satse på tørketålende planter, eksempelvis Storkenebb og Strandkattehale, i tillegg til å legge ut automatisk vanning som kobles på utekranen din. Da skulle du slippe å komme hjem til en vissen og brun hage. Lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no