Kløver i plen

Jeg har en plen på ca 3-400 kvadratmeter, som ble plantet i 2010. Jorden var kanskje noe sur. Jeghar gjødslet med hønsgjødsel og salpeter noen ganger Plenen er i utgangspunktet ikke så verst, men jeg har begynt å få endel kløver . Jeg liker helst at det ikke er kløver i plenen, men fine grønne gresstrå .

 Jeg klipper med biositteklipper .

Hva må jeg gjøre for å få vekk kløveren? Føler at kløveren tar over litt og at klipperen ikke klarer å male opp godt nok der hvor kløveren er .

Jeg liker bare ikke disse tuene som gjør at plenen ikke ser ensartet ut og med jevn struktur. Jeg vil ha en fin og jevn plen.

Hilsen Petter

Hei Petter

Kløver trives i kalkholdig jord, så det første du bør gjøre er å slutte å gjødsle med kalksalpeter, bruk heller blåkorn generelt gjennom sommeren frem til St. Hans og gi kun én vår og én St. Hans gjødsling med kalksalpeter.

Da du plantet i 2010, la du nytt jordekke oppå gammelt? I så tilfelle vil jeg tro at du kanskje har kalkholdig jordsmonn under det dekket du la på nytt. Hvis da det nye dekket var tynt, vil kløverplantene fra tidligere dekke også komme opp i den nye plenen. Hvis du sådde plen, kan det faktisk hende at du har fått plenfrø iblandet kløverfrø. Det er veldig mange gressfrøpakker som er iblandet kløver.

Kløver har lange røtter og er faktisk med å gi gresset ekstra gode vekstforhold ved at det er nitrogenfikserende, men jeg skjønner at du vil ha det vekk. Jeg vil anbefale dere å bruke "Plenrens", som du kjøper på hagesenteret. Nå som sommeren er på hell, kan du også evt. spa vekk tuene, etterfylle med jord og så gress.

Husk også at jo kortere gresset blir klippet, jo svakere blir det i forhold til å utkonkurrere andre planter i plenen. Foreslår at du f.eks. holder klippehøyden på mellom 5 og 7 cm nå fremover. Da styrker du gresset

Hvis ikke noen av de ovenstående enkle grepene gir deg løsningen på problemet, er det ingen vei utenom å rykke tilbake til start og begynne forfra. Jeg håper du får det til med de enklere grepene! Lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no