<p>Sandviken Sjøfront i Bergen har flotte grøntarealer og panoramautsikt mot Byfjorden.<br></p> Foto: Benedicte EriksenSandviken Sjøfront, Bergen. Havnepromenade, torg, gater og gatetun er tilgjengelig for allmenheten. Foto: Benedicte EriksenSandviken Sjøfront i Bergen. Foto: Ole Harald DaleSandviken Sjøfront i Bergen. Foto: Ole Harald DaleSandviken Sjøfront, Bergen. Foto: Benedicte EriksenSandviken Sjøfront, Bergen. Foto: Benedicte EriksenSandviken Sjøfront, Bergen. Foto: Benedicte EriksenSandviken Sjøfront, Bergen. Foto: Benedicte EriksenSandviken Sjøfront, Bergen. Foto: Benedicte EriksenSandviken Sjøfront, Bergen Foto: Benedicte Eriksen

Grønt og blått ved Sandviken Sjøfront

I det nye bolig- og næringsprosjektet Sandviken Sjøfront i Bergen kan alle få tilgang til sjøen gjennom en langsgående havnepromenade. (Bildekarusell)

Smedsvig Landskapsarkitekter står bak landskapsplanen på det nye bolig- og næringsprosjektet, som ligger i et gammelt sjøbodmiljø i Sandviken i Bergen.

Prosjektet består av tre bygg med tilsammen 45 leiligheter og 3000 kvadratmeter kontorarealer. Tomten er sydvestvendt, og på på gode sommerdager kan man nyte solen helt til den går ned over Askøy i vest, ifølge landskapsarkitekten.

Parkeringsgarasje over to plan befinner seg under bakkeplan. Gatetunene og torget er dermed skjermet fra biltrafikk, med unntak av noen få parkeringsplasser.

Torget er hjertet

Dekket i gatetunene er en kombinasjon av asfalt og teglstein som går i brun/grå toner. Hjertet i prosjektet er torget, og markeres i form av et lyst gulv av store granittheller som ligger vridd i forhold til gatetunenes orientering.

Torget ligger luftig og åpent mot sjøen og fjorden. Her er grønne innslag i form av et skrått gresslandskap, som vil egne seg godt for soling og opphold på gode sommerdager, og på plassen på torget er det plantet et hjertetre. På indre del av torget er det lagt til rette for uteservering, felles arrangementer og opphold. 

Plantefelt agnbøk og stauder

Langs Sjøgaten, prosjektets avgrensning mot øst og en av hovedtrafikkårene inn til Bergen, er det etablert plantefelt med gatetrær av agnbøk og bunndekkende stauder. Plantefeltene er skråstilt mot gaten for også å gi forbipasserende en grønn opplevelse.

Langs prosjektets møte med sjøen er det anlagt en trepromenade, den lengste sammenhengende promenaden i Sandviken per i dag. Denne er også linket videre sørover over hopen ved hjelp av en liten bro. Der torget møter promenaden er det lagt ned arbeid for å gjenåpne en liten av Muleelven, som har gått i lokk i flere tiår.

Promenaden er nedsenket med sittetrapper der den krysser Muleelven. Mot nordenden av prosjektet er det lagt til rette for soling og bading. Trapper og ramper leder deg ned mot sjøen, og det er nå mulig å ta seg helt ned til vannkanten universelt.

Tredekket på nedre nivå er her byttet ut med stålrister slik at sjøen kan slippe gjennom på dager med høye bølger. Dette er nå et av de få stedene i bydelen Sandviken hvor befolkningen får tilgang til sjøkanten og hvor det er lagt til rette for et dypp i fjorden.

Anleggsgartnerarbeidene er utført av anleggsgartnermester Svein Boasson AS.

(Kilde: Smedsvig Landskapsarkitekter)