<p>Når hagekosen er over for i år kan det trengs et skikkelig blikkfang for å holde på humøret. Cyclamen er en plante som tilbringer gjerne høsten ute. Hagecyclamen er noe mindre enn vanlig Cyclamen, men mer hardfør. Her er den satt sammen med Sølvkrans og Pyntekål. (Foto: OBP)<br></p>FARGERIKT BLIKKFANG: Her er det brukt lik farge både på potter og blomster. Potterose, Celosia bakerst og sterk rosa Asters foran. Foto: OBPBytt ut plantene du glemte å vanne med søte rosa Asters. Foto: OBPCelosia er en sensommerblomst med blomsterspir i ceriserosa, lyst rosa eller oransje. Blomstene har lang holdbarhet. Foto: OBPPrøv også planter med dekorative blader i krukkene. Her Pyntegress og Alunrot (Heuchera) i to varianter. Foran en Sedum med hengende vekst. Foto: OBPLavendel, krypklokke, stuehortensia, og søte Asters. Foto: OBPMange stauder kan bli flotte i potte. Bakerst Astilbe med luftige blomsterspir, Kattemynte med duftende blader, og lengst til høyre Busknellik. Foran en sommernellik i matchende farge. Like potter "binder" plantene sammen. Foto: OBPFrilandskrysantemum finnes i nesten alle farger, slik at alle kan finne en favoritt. Her en søt lyserosa med pyntehjerte Foto: OBP

Fargerik sensommer i potte

Frisk opp blomsterpotter, balkongkasser og krukker med sensommerens blomstergleder. (Bildekarusell)

Enten sommerblomstene har flatet ut i varmen eller du bare har lyst på noe nytt, er det koselig å friske opp med nye blomster. Når hverdagen er tilbake og hagekosen er over, føles det ekstra godt å ha blomster som pynter opp ved inngangspartiet.

Asters, solsikker, Frilandskrysantemum og Georginer er i salg allerede i juli, og redder oss som glemte å vanne. Alle fire hører til kurvblomstene, men de er allikevel forskjellige:

Solsikker og Georginer utstråler sommerlig lekenhet, mens Frilandskryss og Asters er noe strammere i vokseformen. Utover i høstsesongen kommer også Celosia, Hagecyclamen, Pyntekål, Sølvkrans, Hebe, Gaultheria og Prydpaprika (Capsicum).

Alle tåler regn og lavere temperaturer, men de foretrekker å stå på et sted hvor de beskyttes fra de verste regnbygene.

Finn favorittene

Mange blomster finnes i nesten alle regnbuens farger. Dette gjelder Krysanthemum og Georginer, som du finner i alle farger unntatt rent blått.

Solsikkene finner du i varme gule og rødoransje toner, Celosia har blomster i knall ceriserosa, dempet rosa eller oransje. Blomstene kan være samlet i lubne spir,

eller foldet sammen som i en bølget hanekam. Planten kalles også hanekam på norsk. Blomstene kjennes nesten tørkede ut, og de har god holdbarhet. Asters har mer dempede farger i lilla, rosa og hvitt.

I tillegg kommer Pyntekål, Sølvkrans og Aluntor (Hechera) med sine avstemte farger i sølv og rosa. Prøv dem og finn dine favoritter!

Du kan også ha stauder, flerårige planter, i krukke. Astilbe, kattemynte, Kransvakkerøye, Purpursolhatt og Alunrot (Heuchera) er noen eksempler på stauder som blomstrer lenge, og disse blir like fine i krukker

som i et blomsterbed. Vil du ta vare på dem til neste år, kan du plante dem i bakken når frosten er rundt hjørnet og det er tid for å tømme krukkene.

Hold også av plass til dekorative bladplanter som «Pletter i luften» (Muhelenbeckia) og ulike prydgress. Blomstene blir ekstra fine hvis de har noen bladplanter rundt seg som fremhever blomsterfargen.

Sensommer -og høstplanten sensommerblomstrende planter i krukke trives både i sol og skygge, bare de slipper å tørke ut. Du trenger ikke å gi dem ekstra gjødsel, siden de ikke skal vokse seg større.

Les flere tips om hva som kan gjøres i hagen i august