Magnolia er flotte under blomstring, her fra Central Park i New York. (Foto: Christian Aarhus)

Magnolia-tre i potte

Hei, jeg har noen spørsmål som jeg håper å få svar på.

Har en tomt som kun består av sprengstein/fyllmasse, og ønsker å plante et (lite) tre. For å holde på jorden var tanken å plante i en nedfelt stor tønne, med hull til drenering og duk, som så blir fyllt opp med leca og jord.

Dessverre er mulig dybde ganske begrenset. Tønna som jeg har er ca. 90 cm dyp og med en diameter på ca. 60 cm. Vil det være mulig å få et tre til å trives under slike forhold? Hvilke forhåndsregler må eventuelt tas? Bør diameteren helst økes? Det andre er tretype: Jeg ønsker aller helst å plante en magnolia av typen praktmagnolia (soulangeana). Vet at disse vokser sakte, men er litt krevende. Vil det kunne klare seg? Plassen for treplasseringen er lun, sør-vestvendt med ganske mye sol. Jeg bor i et område som har klimasone H2. Hvis Magnolia er utelukket, finnes det andre (helst blomstrende) tretyper som han være aktuelle? Håper du kan svare på dette!

Hei Vilde

Du har helt rett i at et Magnolia-tre ikke er av den enkleste sorten trær. Skal du forsøke å få de til å vokse i en eller annen type potte, ville jeg satset på typen "StjerneMagnolia". Du kan få de til å vokse i store potter, helst av tre - og du har jo en tønne, så det høres ut som et godt utgangspunkt. Husk bare at treet må tilføres mye vann og næring fra din side, siden det ikke kan hente noe selv. Husk også huller i bunnen, slik at væske kan dreneres bort.

Magnoliaens rotsystem er ganske innviklet og gror fort. Derfor er det viktig at røttene har plass til å utvikle seg. Har de ikke det, vil du fort se at treet tørker ut og dør. En huskeregel, når du skal velge størrelse på potten, kan være at for hver 2,5 cm treet har i stammediameter, skal du ha pottediameter på 30 cm. Etter denne regelen, kan du følge med på når du skal bytte pottestørrelse.

Husk at treet bør overvintre frostfritt. Lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no