Stort kirsebærtre som må beskjæres

Har et kirsebærtre som er altfor stort. Innhøsting blir skummelt. Bør vel beskjære radikalt? Kan jeg gjøre det i sommer - eller når?

Et annet kirsebærtre er i ferd med å bli vel stort. Målet må vel være å få greinene til å bøye seg mot bakken, slik at man ikke risikerer liv og helse ved innhøsting? Takker for tips!

Hilsen Sverre

Hei Sverre

Kirsebærtrær bør beskjæres på sensommeren (august-september). Slik du indikerer, er de litt "villbasser" og vokser fort og "rotete" av seg.

Det som er viktig, er å skjære tilbake toppskuddet en del som passer til den høyden dere kan leve med. Siden fjerner du evt. skadede og døde grener. I tillegg skjærer du vekk grener som vokser innover i treet. Hvis du vil forme treet, skal det ha en vaseform, dvs litt smalere oppe enn diameteren på midten. Hvis du vil bøye grenene nedover, kan du henge flasker med vann, i grenene og regulere vannmengden etter hva du tror grenvinkelen mot hovedstammen vil tåle av trykk.

Du kan også feste en liten plankebit el.l. mellom grenen du presser utover og stammen, slik at du forhindrer grenen i å vokse opprett.

Jeg håper dette ga deg noe å jobbe etter og ønsker deg lykke til med prosjektet!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no