Gran til hekk

Hei !

Vi har i vår kjøpt gran til hekk av en planteskole. Plantene er selvfølgelig små, men i det siste har de også blitt litt gule. Er dette noe feil ?? Vet at jorda inneholder en del torv, men vet ikke om dette påvirker granplanta noe. Det har vært varmt og tørt til nå i sommer, har det noe med det å gjøre, eller har vi vannet for mye ?? Plantene er i hvert fall blitt gule og vi håper du kan gi oss noen råd. På forhånd takk !!

Mvh
Arne Løkkevold

Hei Arne

Det er vanskelig for meg å kunne si eksakt hva som kan være årsaken, men grantrær trives jo i næringsrik jordsmonn og torv er jo relativt næringsfattig, så det kan være årsaken. Alle hekkplanter trenger ekstra godt med vanning i etableringsfasen, så det er jo riktig - men hvis det er veldig drenerende masse, kan det hende at trærne ikke har klart å tilføres nok. Jeg regner med at det er dypt nok der dere har plantet? Gran vokser med pælerot og trenger dypt jordsmonn.

Siden dere har kjøpt dette på en planteskole i nærheten, ville jeg tatt med en gren tilbake dit sammen med noen fotos av plantene og bedt om en forklaring. De er nok bedre rustet til å kunne gi en forklaring når de står med et fysisk bevis i hånden. Jeg synes at du bør spørre om hvordan plantene har stått innen dere fikk de og om det kan være noen slags sykdom. Jeg håper en god dialog med produsenten (planteskolen selv?) kan bidra til en god løsning for dere!

Jeg ønsker dere lykke til! Granhekk er jo noe av det fineste som finnes!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen www.hageplanlegging.no