<p>INNE OG UTE: Fine inneputer kan brukes ute om de impregneres. Disse er fra Sanderson, som leveres av INTAG.</p><p></p> Foto: Foto: ifi.noEr du flink til å impregnere og å ta putene inn eller under tak om natten eller når det regner, er det ingenting i veien for å bruke inneputer ute. Disse putene er fra Borges kolleksjon Folia.Innendørstekstiler bør få en omgang impregnering før de blir med ut i hagen. Disse tekstilene er fra Linwood, som leveres av INTAG.Tekstiler er en viktig stemningsskaper ute. Ved å benytte utendørstekstiler eller impregnerte tekstiler får du puter som holder seg pene lenger.Utendørstekstiler finnes i en rekke fine farger og mønstre. Disse er fra UVPro Outdoor, som leveres av Green Apple.

Gi uteputene solfaktor og regnbeskyttelse

Behandler du tekstilene du har ute med impregnering, vil de tåle mer og vare mye lengre.

Eller du kan bruke egne utendørstekstiler, som er allerede er beregnet for å leve livet ute, skriver ifi.no i en pressemelding.

På samme måte som huset og terrassen trenger overflatebehandling, trenger tekstilene impregnering for å tåle den belastningen det er å være ute.

Gjør inneputer til uteputer

Impregnering gjør at skitt ikke fester seg like lett, og at vann og annen fukt ikke trekker inn. Er du flink med impregneringen, kan de fleste innetekstiler fint benyttes ute. Skjøre tekstiler som silke og enkelte typer viskose, bør helst holdes innendørs for å unngå skade.

Søler man litt rødvin eller kaffe på en godt impregnert utepute, og er rask med kluten, går det helt fint å tørke bort væsken før den setter flekker. Men det er viktig å gjenta impregneringen med jevne mellomrom, ellers vil den slites av og effekten blir dårligere.

- En dråpetest er nyttig for å se om det er på tide med en ny omgang impregnering. Drypp litt vann på tekstilet; perler vannet seg på overflaten, er det nok impregnering. Trekker vannet inn, er det på tide med en ny dusj med impregneringsspray, tipser Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

Impregnering til utendørstekstiler får du kjøpt hos fargehandlere og byggvarehus.

Utendørstekstiler – «ferdig impregnert»

Et annet, godt alternativ er å benytte seg av utendørstekstiler. Dette er tekstiler som er produsert med tanke på uteliv, og som er utviklet med en slags naturlig impregnering som står godt mot vær og vind.

- Utendørstekstilene våre er UV-bestandige, og har en 5 års garanti mot bleking, sier Åse Jerrhaug hos Green Apple, som er leverandør av UV Pro Outdoor-tekstiler.

Utendørstekstilene er syntetiske, og finnes i mange mønster og farger. De tåler litt regn, men om du tar dem inn eller under tak når det kommer et kraftig regnskyll, holder de seg fine enda lenger. Dette gjelder også tekstiler du har impregnert selv.