Plen uten ugress

Jeg og samboeren bygget nylig hus, flyttet inn for 1,5 år siden. I fjor sommer gikk sommeren til og male hus. I år står uteomerådet for tur. På nedsiden av huset har skal det bli plen. Her er underlaget følgende: Langt nede er det store steiner, så grus og jord, og fin sand oppå der igjen. Det har spiret og grodd der, er flekkvist med gress, og noe ugress. Bakken er heller ikke "flat", er mange hull og ja, bakken er generelt "humpete"...

Nå skal vi lage plen her. Er jeg nødt til og spa bort alt av gress og ugress for og få det fint og bent, og er jeg nødt til og ha noen cm med jord oppå? Eller kan jeg bare hive jorden direkte oppå det gresset som er der fra før, og fjerne det verste ugresset, for så og få bakken rett ved hjelp av jorden?

Hilsen Ida

Hei Ida

Hvis du skal få en flott ny plen uten ugress, og du allerede har god vekst i ugresset på den eksisterende plenen - ville jeg spandert å fjerne det øvre laget av bakken som inneholder dagens plen/ugress.

Jobben er dønn kjedelig, men det vil lønne seg i det lange løp. Siden du sier at jorden har et underlag av store steiner og grus, kan det faktisk hende at noe av jorden etterhvert forsvinner ned imellom de store steinene, f.eks når det regner. Dette kan være grunnen til at dere får huller og humper. Det skulle nok vært lagt en duk mellom grus- og jordlaget.

Gress trenger minimum ca. 20 cm for å gro, men det bør aller helst ha mer, og når det legges eller såes bør bakken være godt tromlet til, slik at det er minst mulig dumper i bakken. Mao, jorden skal være godt bearbeidet før dere legger eller sår gress.

Jeg vil anbefale dere å gjøre følgende; 1) Fjerne det øvre laget med gress / ugress om ligger idag. 2) Fyll på med et godt lag (ca. 30 cm) med alminnelig hagejord. 3) Stamp dette godt til så det er uten dumper eller huller og litt hardt. (bruk f.eks. en trommel, som man kan leie på de fleste hagentrene) 4) Så gress (husk å vanne hver dag de første 14 dagene) eller legg ferdigplen.

Lykke til!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen www.hageplanlegging.no

>