<p>Stauder gir farge og innhold til hagen, som for eksempel Hagesildre, <i>Saxifraga ardensii</i>. Det er lave stauder som sprer seg utover i fine tepper. Den trives på steder med mye grus og god drenering. Hagesildre blomstrer fra mai og utover i juni.</p> Foto: Foto: OBPDuppesoleie, eller hvite dupper (Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno') er en nydelig staude som har små, fylte hvite blomster i juni. Foto: Foto: OBPEmei-lerkespore (Corydalis omeiana) er en staude med blomster i blåeste blått. Den blir 30 cm høy og blomsterer i juni. Emeilerkespore kan spre seg ut i fine felter under trær og busker eller i et blomsterbed, og er kåret til Årets staude 2014 av Staudegruppen. Foto: Foto: OBPHageblåpute ( Aubrieta) er en forsommerblomstrende, lav staude. Den er bare 5 cm høy, men får tett i tett med blomster i mai og juni. Plant den på et sted med mye sol og god drenering i jorden. Foto: Foto: OBPLysende rød Orientvalmue (Papaver orientale) blomstrer fra slutten av juni. Orientvalmue har blomster i rødt, oransjerødt, lyst rosa eller hvitt. Foto: Foto: OBPHumleblomst (Geum) er mest vanlig i oransje, rødt eller gult. Her er sorten 'Flames of passion' i rosa og oransjegult Foto: Foto: OBPAkeleier er et "must" i hagen. Akeleieblomstene sitter på lange stengler, slik at de "svever" over det luftige bladverket. Blomstene finnes i hele spekteret av farger. Foto: Foto: OBPLøytnantshjerte ( Lamprocapnos spectabilis) er en annen selvskreven staude i hagen. Den har vanligvis rosa og hvite blomster, men finnes også i rent hvitt. Foto: Foto: OBP

Få en frodig staudehage

Lyst på frodige planter og blomstring i hagen hele sesongen? Det store utvalget av stauder gjør at vi kan få en hage med et spennende innhold fra april til oktober. (Bildekarusell)

Stauder trives under ulike forhold, slik at du kan finne favoritter både til den soltørre plassen og det skyggefulle hjørnet. Stauder krever lite og gir mye tilbake; de er de som gir innhold til hagen.

Stauder er flerårige planter; de visner ned om høsten men overlever vinteren og blomstrer på nytt hvert år.

Junistauder

Staudene som blomstrer nå i juni er noen av de mest kjente og kjære; Akeleie, pioner, ballblomst, Hageblåpute og Løytnantshjerte. Det kan ligge mange minner bak disse plantene; bestemors hage, skoleferie og lange sommerdager.

Stell av stauder

· Plasseres i sol eller halvskygge

· Gi dem vann de første par ukene etter at de er nyplantet. Når de har etablert seg, trenger de sjelden ekstra vanning

· Stauder er ikke like næringskrevende som sommerblomster. De setter allikevel pris på om du blander inn gjødsel i jorden når du rydder i blomsterbedet på våren. Kugjødsel gir både næring og bedre struktur i jorden.

Du trenger ikke ha en romantisk hagestil for å ha disse plantene; de blir flotte overalt! De lave, putedannende plantene Hageblåpute og Hagesildre kan henge ned fra en liten støttemur eller bre seg utover i et steinbed med strenge former.

Akeleier er flotte i potte; gjerne i kombinasjon med prydgress, Alunrot eller Hosta.Få sommerblomster har surfet seg vei inn i hjertene våre slik Petunia har gjort. Planten er super å bruke i balkongkasser og i ampler, og fargevariasjonen er enestående stor.