Planter som trives i nærheten av høye bjerker

Eg har laga ein blomsterboge som vender aust-vest. 5-10 meter bak den mot vest står nokre høge bjørker, så det kjem lite lys den vegen. Mot vest har eg planta klematisen "Summer-Snow".

Den trivs godt, blir stor og kraftig og har mykje blomster kvart år. Men mot aust har eg problem med å finne ein plante som kan matche den. Helst ville eg hatt ei rose eller ein klematis. Kjenner du til nokon som kan greie seg under desse forholda? På førehand takk!

Helsing Aud

Hei Aud

Den høres jo flott ut, den buen du beskriver, jeg liker Summer Snow veldig godt!

Aller først vil jeg si at å få til noe i nærheten av høye bjørker, er en utfordring i seg selv. Bjørk suger utrolig mye vann. Hvis du har god jord og er flink til å få vannet den nye planten, ville jeg foreslå en litt robust rose på østsiden av rosebuen.

Nå vet jeg ikke hvilke farger du liker eller hvilken herdighetssone du bor i, men forslag til en rød, remonterende kan være "Sympathie", en gul, remonterende rose kan være "Goldstern" eller rosa, remonterende kan være "Etyde". Husk at alle roser skal plantes i dyp jord og få godt med organisk jødsel i starten. Har det stått roser der tidligere, bør du bytte ut jorden.

Hvis jeg skulle anbefale en Klematis, måtte det blir Alpeklematisen, med blå blomster fra juli til september.

Husk på at plantene alltid vil vokse mot solen og dermed vil du, med mindre du tvinger den til buen, få planten på østsiden som vokser "mot øst".... ikke noe stort problem, men kjekt å vite.

Lykke til med beplantningen!

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no