Kan jeg kreve naboens tre fjernet?

Kan jeg forlange at naboen kapper ned en kjempe av en hengebjørk som henger langt over min eiendom? Den kaster langer greiner, rakler og løv inn på plenen og verandaen hos meg. Har spurt naboen om han kunne tenke seg å fjerne buska, men dette benekter han.

Hilsen fortvilet hageeier

Hei Tove Kristin

Sånne utfordringer er det mange av i Norge. Det er naboloven som regulerer slike problemstillinger.

§ 12 i loven lyder; "Tre, greiner og røter som stikk inn på granneeigedom og er nemnande til skade eller ulempe, har grannen rett til å kutta eller skjera av etter grenselina og eigna til seg. For tre og greiner gjeld dette berre når varsel er gjeve og dei så ikkje er borttekne innen rimelig tid. Denne føresegna gjeld ikkje for merketre og heller ikkje der det er skog på begge sider av grenselina."

Jeg er ikke istand til å gi deg noe juridisk riktig svar, men jeg vil jo lese det slik at du kan forlange å få fjernet røtter, grener eller hele treet, hvis det heller innover din tomt og er til stor ulempe for deg.

Det ligger mye info om dette på nettet, så jeg ville googlet litt se hva du kan finne der. I tillegg, kan du ta kontakt med kommunen, og høre om de har hatt lignende saker og hvordan de ble behandlet.

Blir du ikke enig med naboen etter diverse forsøk, skal tvister avgjøres av Forliksrådet. Dersom partene ikke blir enige i forliksrådet, må saken bringes inn for tingretten. Retten tar stilling til hvem som skal betale saksomkostningene.

Husk at det ansees som et lovbrudd hvis en nabo går til angrep på et tre på annen manns eiendom. Dette blir ansett som selvtekt og reaksjonen kan bli erstatning og/eller straff.

Jeg ønsker deg lykke til med den diplomatiske løsningen!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no