<p>PLANTE ET TRE I ÅR: Gartnerstudentene på Vea - statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører lærer gjerne bort kunsten å plante et tre.<br></p><p></p> Foto: Foto: Dorte FinstadNår du har bestemt deg for hvor treet skal stå, må du grave et hull som er like dypt som høyden på jordklumpen. Bredden på hullet skal være det dobbelte av rotklumpens diameter. Det skal være fast jord under klumpen, så du skal ikke grave dypere eller fylle på ny jord under der treet skal plantes. Foto: Foto: Dorte FinstadRundt jordklumpen er det strie og netting. Klipp hull i nettingen, men la den sitte på til treet er satt ned i plantehullet.Løft treet ned i hullet ved å holde fast i jordklumpen. Du skal aldri løfte treet ved å holde i stammen. Foto: Foto: Dorte FinstadRundt jordklumpen er det strie og netting. Klipp hull i nettingen, men la den sitte på til treet er satt ned i plantehullet.Løft treet ned i hullet ved å holde fast i jordklumpen. Du skal aldri løfte treet ved å holde i stammen. Foto: Foto: Dorte FinstadSett treet på plass, klipp vekk netting og fjern strien som er rundt jordklumpen slik at røttene kan vokse fritt utover. Foto: Foto: Dorte FinstadSørg for at treet står rett, fyll på jord og tråkk jorden fast inn mot jordklumpen. Foto: Foto: Dorte FinstadSørg for at treet står rett, fyll på jord og tråkk jorden fast inn mot jordklumpen. Foto: Foto: Dorte FinstadFor å sikre at treet står stødig, frem til det har klart å etablere gode røtter, trenger det støtte. Gartnerne bruker spett og en "kjerring" til hjelp for å sette ned tre stolper. Husk å sette ned støttene utenfor rotklumpen. Foto: Foto: Dorte FinstadFor å sikre at treet står stødig, frem til det har klart å etablere gode røtter, trenger det støtte. Foto: Foto: Dorte FinstadStriebånd blir satt på mellom treet og de tre stolpene. Nederst på stammen blir det satt på et plastdeksel som skal beskytte treet mot gnagere. Foto: Foto: Dorte FinstadTil slutt legges det på en kokosfibermatte for å hindre ugress og det blir satt på en vanningspose som skal sikre treet nok vann i etableringsfasen. Foto: Foto: Dorte FinstadFoto: Foto: Dorte FinstadTil slutt legges det på en kokosfibermatte for å hindre ugress og det blir satt på en vanningspose som skal sikre treet nok vann i etableringsfasen. Foto: Foto: Dorte Finstad

Slik planter du et tre i hagen

Det er mange som planter trær i forbindelse med et barns fødsel eller en annen stor anleding. Gartnerstudentene på Vea viser hvordan det skal gjøres. (Bildekarusell)

I sommer kan det være en god ide å plante et tre i hagen. Et tre står lenge, har de lange linjene i seg, representerer kontinuitet, og kan være til glede for kommende generasjoner.

Det kan også  bli et fint minne fra grunnlovsmarkeringen og er lett å huske siden akkurat dette treet ble plantet i 2014.

Et tre kan jo være så mye. I Norge har vi lange tradisjoner for å bruke tuntre, men har du ikke tun, kan et tre være godt for skygge, for fugler, insekter og det kan være fint å henge lykter i både sommer og vinter. Eller kanskje du skal plante et nytt epletre?

Et "2014-tre" må jo ikke være bjørk, selv om det er det norske symboltreet framfor noe.

Om du velger å plante et tre, så viser gartnerelevene på Vea deg hvordan du skal gjøre det.

Når du planlegger hvor treet skal plantes, må du tenke på hvor stort treet vil bli om noen år. Tenk også på at røttene skal ha plass.