<p>Lag en flott dekorasjon med blomster i nasjonalfarger i en skål med vann.<br></p> Foto: Foto: OBPFoto: Foto: OBPFoto: Foto: OBPFoto: Foto: OBPFoto: Foto: OBPFoto: Foto: OBPFoto: Foto: OBPFoto: Foto: OBPFoto: Foto: OBPFoto: Foto: OBPFoto: Foto: OBPFoto: Foto: OBPFoto: Foto: OBPFoto: Foto: OBPFoto: Foto: OBP

Skap en blomstrende 17. mai

Pynt opp med blomster til nasjonaldagen, enten du vil plante i krukker eller velge fargerike buketter. (Bildekarusell)

Denne dagen skal det beste fram, og vi pynter med blomster og flagg både ute og inne. Fargene rødt, hvitt og blått er selvskrevne på 17. mai.

Les også: Gikk i blomstertog på nasjonaldagen

I tiden før najsonaldagen er det hektisk aktivitet rundt om i mange hager og terrasser, når fargerike blomster plantes i bed og krukker.

En farge i hver krukke

Hvis du ikke vil blande flere farger i samme krukke, bruker du minst tre krukker med hver sin farge på blomstene, og setter dem sammen. Da har du plass til flere av hver plante i hver krukke, noe som gir en ekstra flott effekt.

Planting og stell av sommerblomster

Krukker: Du kan plante sommerblomster i det aller meste av beholdere, bare fantasien setter grenser. Husk dreneringshull i bunnen slik at vann kan renne ut. Uten drening vil jorden bli for våt og røttene råtner. Det er enkelere å holde jevn fuktighet i store potter, og du får plass til flere blomster. Når hagesenteret anbefaler store potter, er det ikke for å lure deg.

Jord og gjødsel: Sommerblomster trenger godt med næring for å kunne vokse og danne nye knopper gjennom hele sommeren. Bruk næringsrik jord, som blomsterjord eller krukkejord. Prisen på jordsekkene speiler kvaliteten. For å gi plantene ekstra næring kan du blande inn langtidsvirkende gjødsel i jorden (finnes som små plastkanner eller poser i hagesenterene). Du kan også tilføre næring til plantene med flytende gjødsel som blandes i vannet når du vanner. Husk å sjekke doseringen på pakkene slik at du ikke gir for mye av det gode.

Planting: Potter og plaststøtter skal alltid av. Klipp opp plasten med saks om den sitter fast i planten

Plassering: De fleste sommerblomster vil ha mye sol. Lett skygge (skygge fra løvtrær, eller skygge om morgenen eller kvelden) går også bra, mens en plassering i skygge gjør at de vokser mindre og får færre blomster.

Vanning: La jorden tørke opp mellom vanningene, men ikke så mye av plantene henger med bladene. Jevn vanning gir jevn vekst og best blomstring.

Blir det kaldt om natten kan du forsiktig legge et tynt pledd, et gammelt laken eller fiberduk over plantene. Sett krukkene sammen, det er både pent og effektivt hvis du må beskytte plantene mor frost. Små potter og balkongkasser kan lett tas inn i gangen for natten, og settes ut neste morgen.

(Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter)

Inne pynter vi med store, himmelblå stuehortensia, strålende hvite Krysanthemum eller Gerbera, og friskt røde potteroser, Ildtopp eller Hibisk. Er det en solfylt og varm dag kan du sette dem ut på festbordet.

17. mai-tips til krukker og kirkegård

Stemorsblomster; rødt, hvitt og blått. Tåler 2-3 minusgrader
Tusenfryd; hvitt og rødt. Tåler lave temperaturer
Småklokke, Campanula 'Spring Bell', klart blå. Tåler lave temperaturer
Spanske margeritter; hvitt. Tåler ruskevær
Gerbera: rødt og hvitt. Serien 'Sundayz' tåler lave temperaturer
Betulia; rødt og hvitt
Flittiglise; rødt og hvitt
Margeritter; hvitt
Nelliker, Dianthus; rødt og hvitt
Pelargonium; rødt og hvitt
Pyntekorg; hvitt
Petunia; rødt, hvitt og blålilla
Alle plantene finnes også i andre farger.

17. mai-tips til hengende ampler

Bacopa; hvitt og lyseblått
Minipetunia, Calibrachoa; rødt, hvitt og blålilla
Lobelia; hvitt og blått
Petunia ('Surfinia'); rødt, hvitt og blålilla
Verbena, finnes i rødt, hvitt og blått
Femtunge, Scaevola; hvitt og blålilla
Hengepelargonium, Pelargonium peltatum; rødt og hvitt.


Festbuketter til 17. mai

Også festbuketter hører med på en høytidsdag som 17 mai, og her er det mange muligheter.

En blomsterbukett i skaper atmosfære og stemning, og skal du på middagsbesøk er en flott bukket hyggelig å gi og få.

Bruk gjerne nasjonalfargene som utgangspunkt, men du trenger ikke bruke alle fargene i samme bukett. Duker, servietter og annet tilbehør spiller også inn, og ved å bruke en hvit duk, en rød vase og blå blomster, har du på en enkel måte brukt alle fargene. En rund bukett med Alstromeria eller tulipaner blir et flott midtpunkt. Alstromeria brukes både som snittblomst og potteplante, og er også kjent som Inkalilje. Blomstene finnes i alle farger fra hvitt til rødt, og den har god holdbarhet.

Finn Schjølls maibuketter

Når det gjelder valg av blomster er det alltid fint å bruke det som er spesielt for sesongen, og nå har vi både tulipaner, kronanemoner (Anemone coronaria) og perleblomster (Muscari), og hva med selvplukket hvitveis?

I bukettene på bildene er det brukt røde tulipaner, blå perleblomster, prydgress (Perlehirse), røde Alstromeria, rød Gerbera, hvite Levkøy, blå iris, og røde kronanemoner.

I kurven er det hvite margeritter, og korte stilker av disse er også brukt i den blå vasen. Syns de den runde buketten blir for tradisjonelt, kan du bruke flere små vaser sammen og sette noen få blomster i hver. Gamle keramikkvaser får et nytt uttrykk ved å male dem (bruk heftgrunn) i samme farge.

Pynt med kurver og skåler

I tillegg til buketten på spisebordet er det også hyggelig å sette en kurv full av blomster ved inngangsdøren. Det finnes mange varianter, og har de ikke plast i bunnen setter du ned en skål for å unngå vann på bordet. Sett pottene rett i kurven, knyt på en sløyfe i nasjonalfargene, og du har en enkel og flott dekorasjon til 17. mai.

Blomstene kan seinere plantes ut i hagen eller i krukker. Har du blomster som begynner å henge med hodet, plukker du av kronbladene og legger dem i en skål. Sett skålen på bordet, strø noen kronblader rundt, og du har en flott borddekorasjon.

Tips til 17.mai-pynten

Gjør det enkelt; du trenger ikke bruke mange forskjellige blomster.

Røde snittblomster: Roser, tulipaner, kronanemoner, Gerbera, pion

Hvite snittblomster: Krysanthemum, korte stilker av margeritter (Argyranthemum), liljer, roser, pion, Alstromeria

Blå snittblomster: Perleblomster, Hortensia, blåveis, Iris, Veronika, Lisianthus, riddersporer (Delphinium).

Plukk selv; hvitveis, perleblomster, tulipaner og anemoner fra hagen. Noen grønne blader eller gress vil myke opp intrykket og "binde sammen" blomstene

Bordet kan også pyntes med små kurver og skåler med blomster.