Problem med jordhauger i plen

Hei, vi har et stort problem med jordhauger i plenen vår. Uansett hvor mye vi gødsler/kalker/klipper og toppdresser med sand blir problemet bare verre.

Vi kjøpte boligen for fire år siden, plenen var da grønn og fin og trolig anlagt bare noen år tidligere med ferdigplen.

Jeg vet ikke hva vi skal gjøre. Mistenker at vi må ha noen mini-muldvarper eller enormt mye mark som ødelegger hele plenen med disse jordhaugene. Plenen blir meget ujevn og ser ut som et jorde etter at det har regnet.

"Jordrosene" er ca 2-3 cm høge og 3-4 cm. Hvordan skal vi få bukt med dette?

He, dette ser ikke bra ut. Umiddelbart vil jeg tro at dere har fått vånd i hagen. Disse dyrene ligner på brunrotter, men holder seg utendørs. For å bli kvitt dem, kan du gå frem som følger:

Legg litt papir i huleåpningen(e). Dersom papiret forsvinner, kan du regne med at det er liv i hulen. Grav så litt lenger ned og legg rottefeller med grønnsaker eller frukt i ned i gangene, så kan du ta vånden. Husk å dekke til hullet igjen, slik at det blir mørkt, ellers vil vånden bare slutte å gå der, siden den ikke liker lys i gangene. En planke foran åpningen vil også stoppe naboens hund eller katt fra å gå i fellene. Du kan også sette spesiallagede bur over åpningen, hvis du vil fakke dyret levende, men da må du ta livet av vånden etterpå, og det synes mange er vanskelig, for de er nemlig veldig søte!

Hvis du har fått avkreftet at du har vånd, tror jeg det eneste riktige dere kan gjøre, er å grave opp et større stykke og få tatt noen jordprøver for å finne ut om det er en sykdom i jorden, eller om det rett og slett er dårlig jordkvalitet. Dessverre skjer det fra tid til annen at f.eks. nybygger-områder blir anlagt med "billigjord" fra steder der jorden ikke er ønsket (av forskjellige grunner) og dermed kan det se pent ut akkurat når man flytter inn, men så viser problemene seg etterhvert ved at jordmassen faller sammen og det blir humper og ujevnheter.

Jeg ville bedt en gartner (kommunegartner eller privat) komme på besøk og be om at det blir tatt jordprøver, medmindre dere innen det har fått bekreftet at dere har vånd (hvilket jeg tror det kan være).

Lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no