<p>ANBEFALER TOMATER: - Tomat er en veldig enkel vekst å lykkes med i drivhuset, og prøv gjerne flere ulike sorter. Vi anbefaler å fylle veksthuset med de plantene du selv har lyst på og prøve deg frem, sier Kenneth Ingebretsen og Tommy Tønsberg. I det ene drivhuset på Nannestad i Akershus dyrker de tomater, chili og andre spiselige vekster, mens det andre er forbeholdt småplanter som skal bli salgsklare planter. (Foto: Tore Fjeld)<br>
<br></p>- Det er stor forskjell på avlingen når du dyrker tomater i veksthus sammenlignet med på friland, sier Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen. Bildet er fra deres egen tomathøst i drivhuset på Nannestad.Drivhuset - hjertet i hagen.I den ferske boken Spiselig på liten plass får du tips og råd om hvordan du kan dyrke urter, salat, grønnsaker, frukt og bær selv om plassen er begrenset.Garden Living deltok på Hagemessen med planter fra staudegartneriet. Foto: Foto: Svanhild BlakstadGarden Livings hage på Nannestad i Akershus. Foto: Foto: Tommy TønsbergGarden Livings hage på Nannestad i Akershus.Garden Livings hage på Nannestad i Akershus.

– Drivhuset er hjertet i hagen

For Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen i Garden Living er drivhuset det pulserende midtpunktet i hagen.

– Et veksthus er etter vår mening hjertet i hagen. Det er der mange småplanter starter sitt liv, og for oss er det et sted for vårlig utfoldelse blant planter når resten av hagen er dekket av snø, sier Garden Living-gutta.

Drivhustips til nybegynneren

Bruksområde: Hva du skal bruke drivhuset til avgjør hva slags hus du skal velge. Skal det først og fremst brukes som lysthus/utestue vil glassplater se best ut, samt at du kan se ut.

Utseende: Det finnes en rekke praktfulle veksthusmodeller på markedet, og noen er rene hagesmykker. Vil du ha et veksthus som skal være en pryd for øyet vil kanskje et av disse være noe å gå for. Skal du ha et veksthus for å dyrke noen få tomatplanter i løpet av sommeren vil det kanskje holde med en plasttunell eller en av de billigere glass og aluminiumshus-modellene.

Solid: Store mengder snø og sterk vind kan gjøre skade på veksthus. Fjern snø fra veksthustaket i løpet av snørike vintre, og bor du i et område med sterke stormer bør du vurdere et så solid veksthus som mulig.

Glass eller plast: Glassplater gir fint innsyn og utsyn i veksthuset, men polykarbonatplater holder bedre på varmen og gjør det billigere å varme opp om våren eller høsten.

Fundament: Et ordentlig, stødig fundament i vater er viktig for at jobben med å sett opp veksthuset skal gå knirkefritt. Vær klar over at små skjevheter i fundamentet kan gjøre at de siste glass eller plastplatene blir vanskelige å få på plass.

Varme om vinteren: Skal du ha varme i veksthuset vintertid vil det være lurt å legge inn strøm i veksthuset og kanskje spandere på seg varmekabler i grunnmuren/fundamentet.

Vann: Vann er noe du alltid vil trenge i veksthuset og kan du få lagt det inn kan det være veldig tidsbesparende frem for å gå ut og hente vann.

Lys: Skal du starte tidlig med forkultivering av planter vil tilleggslys være en stor fordel. Lysstoffrør eler plantelys vil fungere fint, men en høytrykksnatriumlampe vil lyse opp hele veksthuset.

Størrelse: Erfaringsmessig blir et veksthus alltid litt for lite, men vi tror det er vanlig, uansett for stort eller lite veksthus planteinteresserte anskaffer seg.

Nabovarsel: Sjekk med kommunen om hvor stort veksthus du kan sette opp uten å søke, og om du trenger nabovarsel eller ikke.

Lufting: Lufter du ikke veksthuset kan det blir for varmt samt at mange soppsykdommer trives i fuktig stillestående luft. Har du ikke mulighet til å passe på å åpne og lukke dør og lufteluker hver dag vil automatiske lufteluker være til stor hjelp.

(Kilde: Garden Living)

De to innehaverne av staudegartneriet, planteskolen og nettbutikken på Nannestad i Akershus har hatt drivhus i mange år. Allerede i 1998 kjøpte Tommy Tønsberg sitt første veksthus på seks kvadratmeter med aluminiumsprofiler og glass. I dag har de i tillegg to andre veksthus på 10 kvadratmeter med polykarobonatplater.

Ett av veksthusene brukes til tomater, chili og andre varmekrevende, spiselige vekster. Det andre er forbeholdt planteoppal. Her sår de frø og driver frem småplanter om våren og setter stiklinger som siden skal bli salgsklare planter til planteskolen.

Grønnsaker og stiklinger

Drivhus kan brukes både som lysthus/utestue og som veksthus. Kenneth og Tommy bruker sine veksthus først og fremst til dyrking.

– Vi har prøvd å så både tomat og chili på friland. Selv om det blir en grei avling, får vi langt flere frukter inni et veksthus. Det er også ypperlig for oss som elsker å sette stiklinger. Her roter både staudestiklinger og eksotiske salvier seg raskt og effektivt.

Dyrke på liten plass

Har du lyst til å prøve å dyrke under glass eller plast, er det ikke nødvendig å skaffe et fullskala drivhus. Det finnes flere forskjellige veggdrivhus på markedet, og de tar ikke stor plass.

– Veggdrivhusene går litt i høyden, slik at du kan få plass til én eller to tomatplanter og kanskje et par chili og noen basilikum. De kan være laget i treverk eller i plast, og det finnes både fine, fine prydelige modeller – og enklere modeller som gjør nytten sin.

Prøv deg frem

Tommy og Kenneth anbefaler å fylle veksthuset med de plantene du har lyst til å dyrke.

– Om du bare fyller veksthuset med ett planteslag, for eksempel tomater eller agurker, eller om du har en salig blanding av alt, er opp til deg. De aller fleste planter vil trives sammen under de varme og fuktige forholdene. Prøv gjerne å formere noen planter under glass, ta stiklinger og så frø for å få småplanter å plante ut i hagen, avslutter de to.


Vil du lese mer om drivhuslidenskap? Hage.no besøkte Finn Schjøll i drivhuset hjemme på Nøtterøy. Se flotte bilder og få Blomster-Finns beste tips: Våronn i drivhuset hos Finn Schjøll