<p>VÅR I SIKTE: Finn frem blomsterkrukkene og fyll dem med stemorsblomster, tusenfryd, prydkløver og andre planter som tåler ustabilt vårvær. (Foto: OBP)<br></p><p></p><p>VÅR I SIKTE: Finn frem blomsterkrukkene og fyll dem med stemorsblomster, tusenfryd, prydkløver og andre planter som tåler ustabilt vårvær. (Foto: OBP)<br></p><p></p>Trekløver er også perfekte planter å bruke i vårkrukker. De tåler mye, og de siste årene er det kommet sorter med spennende tegninger i bladene, Her sorten ‘Jessica’De søte ansiktene hos Stemorsblomsten kan sjarmere enhver. De er tøffere enn de kan se ut for å være, og tåler å stå ute ved lave temperaturer. (Foto: OBP)Tusenfryd (Bellis) passer godt i den første utekrukken. Den er egentlig flerårig; sett den i hagen når den har blomstret ferdig. (Foto: OBP)De søte ansiktene hos Stemorsblomsten kan sjarmere enhver. De er tøffere enn de kan se ut for å være, og tåler å stå ute ved lave temperaturer. (Foto: OBP)De søte ansiktene hos Stemorsblomsten kan sjarmere enhver. De er tøffere enn de kan se ut for å være, og tåler å stå ute ved lave temperaturer. (Foto: OBP)Eføy er allsidige planter, de tåler mer enn vi tror og passer godt som kantplante i vårkrukken. (Foto: OBP)De søte ansiktene hos Stemorsblomsten kan sjarmere enhver. De er tøffere enn de kan se ut for å være, og tåler å stå ute ved lave temperaturer. (Foto: OBP)Sett Ranunkler i friske farger utenfor utgangsdøren, som et «velkommen hjem». (Foto: OBP)Småklokke ‘Spring bell’ er den tøffeste av klokkeblomstene. Den finnes i både hvitt og blått. (Foto: OBP)Småklokke ‘Spring bell’ er den tøffeste av klokkeblomstene. Den finnes i både hvitt og blått. (Foto: OBP)

Endelig tid for å fylle krukkene

Nå er det på tide å få jord på fingrene igjen. Finn frem blomsterkrukken og fyll dem med fargerike vårblomster. (Bildekarusell)

Slik planter du i krukker

  • Du kan plante i det aller meste av beholdere, men det er lurt at det er hull i bunnen slik at vannet kan renne ut om det blir for mye.
  • Jo større potten er, jo lettere er det å holde jevn fuktighet i jorden.
  • Bruk god jord. Dette er særlig viktig om plantene skal stå der lenge og vokse mye. Hvor god jorden er, avspeiles ofte i prisen.
  • Plantene har næring i jorden i potten sin, og dette holder for typiske vårblomster som påskeliljer, Tusenfryd, Perleblomster (Muscari), og vårlyng.
  • Planter som skal stå lenge og vokse seg store, som Stemorsblomster, Eføy og 'Spring bell', bør få litt ekstra gjødsel etter en måned. Du kan bruke "pellets" som blandes i jorden, eller flytende gjødsel.
  • La jorden tørke opp noe mellom vanningene, men vann før plantene henger med bladene.

Når april kommer har våren vunnet over vinteren over store deler av landet. De mest hardføre sommerblomstene tåler temperaturer ned til et par-tre minusgrader, slik at det kan pyntes opp på trappen allerede nå.

Om det blir skikkelig frost, kan du forsiktig legge over et gammelt håndkle eller lignende. Du kan også sette krukken innendørs over natten. Husk å sette krukken ut igjen når temperaturen tilsier det, siden det kan bli for varmt og tørt for plantene inne.

Stemorsblomsten er sjarmerende med sine små "ansikter", den tåler dårlig vær, og finnes i alle regnbuens farger. Ikke rart vi elsker denne første sommerblomsten! I fjor det ble solgt over 15 millioner Stemorsblomster, alle fra norske gartnerier.

Det at de er landet her i landet, sikrer kort transport og planter som tåler å stå ute akkurat der du bor. Stemorsblomstene må gjerne få selskap av andre tøffinger, som Småklokke 'Spring Bell', Ranunkler og Tusenfryd (Bellis).

Småklokke 'Spring bell' har blomster lik den klassiske blåklokken vi kjenner fra sommerens blomstereng, og finnes i himmelblått og hvitt. Pynt med Eføy, Muehlenbeckia eller prydkløver langs kanten på krukkene, det fremover blomstene ekstra.

Andre planter som passer i vårkrukken er Anemoner, perleblomster, påskeliljer og vårlyng.