Plen og mose

Jeg har planer om å begynne å jobbe med hagen. Jeg kommer fra et varmt land og vet ikke så mye om nordiske hager.

Det første jeg må tenke på er plenen. Vi har mye mose og plenen får sol hele tiden (eller lys), så jeg synes at problemet er at plenen ikke får mye luft og vi må begynne å tenke på en mer radikal løsning.

Nå er vi i mars. Hva kan vi begynne å gjøre til å få en nydelig plenen til sommeren?

1.  Å drepe mosen: Bruke GTI mosenfjerner og vente noen dager?

2. Å rake den døde mosen.

3. Å begynne å forbedre jorden. Hvordan? Når?

3. Å plante ny plen med frø i alle områder som trenger det. Når?

Hilsen Liliana

Hei Liliana

Nå vet jeg ikke hvor du bor, men det er viktig at jorden får tørke opp før dere går igang med arbeidene. Så vent med nedenstående til du er sikker på at telen er gått og du har fått et greit tørt underlag.

Når du skal fjerne mose, vil jeg anbefale å bruke mosefjerner (slik du også foreslår). Når denne har virket vil du enkelt kunne fjerne restene.

Når du har fått fjernet mosen vil jeg anbefale å toppdresse områdene som har hatt mye mose. Å toppdresse vil si at du tilfører en del sand til jorden, dette for å løsne på jordstrukturen. I tillegg kan du i etterkant av toppdressingen bruke en plenlufter (ser ut som en gressklipper med små pigger), slik at du får tilført enda mer luft til jorden.

Når ovenstående er utført kan du så plen. Husk at plenfrøene bør stampes godt til i jorden og vannes godt den første tiden. Plenfrø spirer ikke før du har en gjennomsnittstemperatur på ca. 8-10 grader.

Lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no