Et bed med Borøyatulipaner på Borøya ytterst i Tvedestrandsfjorden. (Foto: Åsmund Asdal, Skog og landskap)

Jakt på tulipaner ga uttelling

Det er tidlig vår og de første tulipanbladene har begynt å vise seg mange steder langs kysten.

Prosjektet Jakten på den røde tulipan har resultert i at over 40 gamle hagetulipaner fra kyststrøk fra Bømlo i nord på Vestlandet til Tvedestrand i Agder er samlet ved Arboret og Botanisk hage på Milde i Bergen.

Lostulipanen, med det karakteristiske gule feltet i bunnen av blomsten, fotografert på Ågerøya utenfor Lillesand. (Foto: Per Harald Salvesen)

Felles for de gamle tulipanene er at de har lett for å sette sideløk og at tulipanløken deler seg og sprer seg lett. Dette gjør at tulipanene overlever i gamle hager, også uten stell, og at de kan finnes, delvis forvillet i utkanten av hagene og på steder hvor jord og hageavfall er kastet.

Lostulipanen i salg

Av de gamle tulipanene er det mange funn av den såkalte Lostulipanen, som er den vanligste eldre tulipansorten på strekningen fra Lillesand til Mandal, med spredte funn fra Grimstad i øst til Skudenes, Tysvær og Bømlo i vest.

Tulipanen kjennes ved at den i bunnen av blomsten har gul farge med svarte felter. Mønsteret i bunnen ligner en gammeldags kompassrose der de gule flekkene viser himmelretningene. Tulipan for en los med andre ord.

Lostulipanen blir nå oppformert for salg fra Randesund planteskole, basert på mormateriale som er samlet fra en hage i 'Skippergada' på Østre Randøya utenfor Kristiansand. Lostulipanen er omtalt i artikkelen Tulipa norvegica, en ny norsk endemisk tulipanart? i tidsskriftet Blyttia 71 (1) . Nr 1 for 2013 (se nedenfor).

Helldalstulipanen klarer seg godt og overlever både nedgroing og mangel på luking og stell. Her en forekomst på Sandøya i Tvedestrand kommune. (Foto: Åsmund Asdal)

Ulik farge i blomsterbunnen

Den andre tulipanen som er funnet mange steder på Sørlandskysten har fått navnet Helldalstulipan. Den er purpurfarget med blå bunn. Den er minst 100 år gammel, og ble dyrket og solgt som snittblomst på torvet i Grimstad fram til 1950-tallet. I dag finnes den fra Tvedestrand i øst til Lillesand i vest.

En tredje tulipan av lignende type har fått navnet Borøyatulipan og finnes helst på øyene i skjærgården utenfor Tvedestrand. Blomsterfargen varierer med sjatteringer og stripemønstre fra nesten rent hvit til dyp rosa, men alltid med hvit basalflekk. Borøyatulipanen er funnet nord til Lyngør fyr.

Prøvefelt på Milde

Det er Per Harald Salvesen ved Arboret og Botanisk hage på Milde og Per Arvid Åsen ved Agder naturmuseum og botaniske hage i Kristiansand som har jaktet på gamle røde tulipaner. I løpet av jakten er mange hager undersøkt og mange hageeiere kontaktet. Historier forteller om tulipanenes alder, og om hvordan de er dyrket og spredt. Mange har fått med seg løk og slik har tulipanene forflyttet seg til nye steder.

Salvesen og Åsen har også sammenlignet de gamle norske tulipanene med kjente tuliansorter fra andre land, uten å finne ut hvilke sorter de gamle norske eventuelt stammer fra. Nå plantes tulipanene i et prøvefelt i Botanisk hage på Milde, der plantene kan dyrkes og sammenlignes under like betingelser.

Stor tulipanvariasjon i Sverige

I neste omgang kan det være aktuelt å gjøre genetiske sammenligninger av de innsamlede tulipanene, slik det blant annet gjøres ved den store og rikholdige samlingen av gamle tulipaner som er funnet i Sverige.

Kanskje kan også flere av de gamle tulipanene bli oppformert å komme i handelen igjen. Prosjektet Jakten på den røde tulipan er gjennomført med støtte fra Norsk genressurssenter. Jakten fortsetter og tulipanjegerne er fortsatt takknemlig for tips om gamle tulipaner som er eldre enn 1950.