<p>Petunia gir blomstring hele sommeren igjennom. I 2013 ble det produsert over to millioner flotte petunia i norske gartnerier. (Foto: OBP)<br></p><p></p>To rosa Petunia i selskap med sølvgrå Buskstråblomst (Helichrysum petiolare) som vever seg fint inn.Krukkene synes ikke når Petuniane har fått vokse seg store.Petunia Surfinia med lekre, lyserosa blosmter.Petunia med fylte, ferskenrosa blomster.Serien Sweetunia med sorten ‘Johnny Flame’. Her understreket fargen med «skydotter» av hvite Euphorbia ‘Stardust White Flash’ og mørkbladet Praktspragle.Disse småpetuniane (Calibrachoa) ser nesten skøyeraktige ut.Mørke Petunia ‘Mystical Merlin’

Fargerike petunia

Petunia er super å bruke i balkongkasser og i ampler, og fargevariasjonen er enestående stor. (Bildekarusell)

Få sommerblomster har surfet seg vei inn i hjertene våre slik Petunia har gjort, og den er meget godt egnet til å bruke i balkongkasser og i ampler.

Enestående fargevariasjon

Blomstene hos Petunia er silkemyke og lett trompetformede. Det finnes enormt mange fargekombinasjoner å velge mellom, til og med nesten svart.

De «svarte» Petuniaene vekker oppmerksomhet, og blir ekstra tøffe sammen med blomster i søte, rosa nyanser. Petunia er en av våre mest brukte sommerblomster, og du kan se dem utenfor de fleste hus om sommeren.

De passer inn uansett hvilken farge det er på huset og hvilken stil du har i hagen. Tidligere hadde de fleste Petunia store, enkle blomster og kompakt vekst. Nå er det sorter med fylte eller små blomster som er ekstra populære.

I det siste har det også kommet sorter i mer eksperimentelle farger, som rosa med limefarget kant, og svart med gule striper.

Petunia, Superpetunia og Surfinia

Det store utvalget av farger og hybrider gjør at det finnes mange navn tilknyttet Petunia. Siden det er gjort så mange krysningen mellom de opprinnelige artene, er de fleste plantene hybrider.

De er i stedet delt inn i grupper etter måten de vokser, og innenfor gruppene finnes det mange serier. På midten av ’90-tallet kom serien Petunia ‘Purple wave™’ med lange, hengende greiner, og den ble raskt populær.

Serien Surfinia er kanskje den aller mest kjente i dag. Siden navnet Surfinia er så mye brukt, har det feilaktig blitt et samlebegrep på alle storblomstrede Petunia. På norsk kalles denne og andre serier med store blomster for Superpetunia.

Million Bells er også en slik serie innenfor gruppen Calibrachoa (Småpetunia på norsk).

Petunia gir deg pasjonert blomstring hele sommeren igjennom. I 2013 ble det produsert over to millioner flotte Petunia i norske gartnerier.

Stell avPetunia

- Petunia elsker sol, men kan fint stå i halvskygge.

- Planten klarer noe tørke, men foretrekker jevn vanning

- Plukk av visne blomster, så ser planten penere ut og det dannes enda flere knopper

- For å blomstre hele sommeren trenger Petunia gjødsel; ha flytende gjødsel i vannet en gang i uken, eller bland inn langtidsvirkende gjødselgranulater i jorden når du planter

Du kan også lese om stell av Petunia på www.obpinfo.no