<p>ET DRIVHUS TIL BEGJÆR: – Et drivhus er nyttig på så mange plan, men det aller viktigste er det mentale. Her finner jeg ro og avslapning mens jeg dyrker hobbyen min, sier Finn Schjøll. Han har hatt drivhus i mange år og finner stor glede i å dyrke og drive frem planter.<br></p>GRØNT MANGFOLD: Pelargonier, amaryllis, perleblomst, echeveria, pasjonsblomst, ceropegia og appelsintre er noen av vekstene som finnes i Blomster-Finns drivhus. Han er ikke opptatt av at det skal være så utrolig mange sorter, men at det er de riktige. Foto: Svanhild BlakstadVåronn i drivhuset til Finn Schjøll på Nøtterøy. Foto: Svanhild BlakstadVåronn i drivhuset til Finn Schjøll på Nøtterøy. Foto: Svanhild BlakstadDenne flotte Ceropegiaen har blitt klippet ned og stått i drivhuset gjennom vinteren. Finn Schjøll finner stor glede i i gi bort planter ha har drevet frem selv. Foto: Svanhild BlakstadVåronn i drivhuset til Finn Schjøll på Nøtterøy. Foto: Svanhild BlakstadSÅTID: Våronn i drivhuset til Finn Schjøll på Nøtterøy. Foto: Svanhild BlakstadFRØSAMLER: Finn Schjøll sanker frø av planter han har sådd tidligere, og deretter sår på nytt om våren. Her er det en et rosefrø som skal få komme i jorden. Foto: Svanhild BlakstadSÅTID: Våronn i drivhuset til Finn Schjøll på Nøtterøy. Foto: Svanhild BlakstadSÅTID: Våronn i drivhuset til Finn Schjøll på Nøtterøy. Foto: Svanhild BlakstadSÅTID: Våronn i drivhuset til Finn Schjøll på Nøtterøy. Foto: Svanhild BlakstadPOTTEMAKER: Finn Schjøll lager såpotter av avispapir med en pottemaker i tre. Disse kan settes rett i jorden når de skal plantes ut. Foto: Svanhild BlakstadSÅTID: Våronn i drivhuset til Finn Schjøll på Nøtterøy. Foto: Svanhild BlakstadSÅTID: Våronn i drivhuset til Finn Schjøll på Nøtterøy. Foto: Svanhild BlakstadSÅTID: Våronn i drivhuset til Finn Schjøll på Nøtterøy. Foto: Svanhild Blakstad– Vekster er fantastiske stemningsskapere, og i drivhuset skaper jeg miljøer med plantene, sier Finn Schjøll. Han finner også stor glede i å gi bort planter som han har drevet frem selv. Foto: Svanhild BlakstadVåronn i drivhuset til Finn Schjøll på Nøtterøy. Foto: Svanhild BlakstadVåronn i drivhuset til Finn Schjøll på Nøtterøy. Foto: Svanhild BlakstadVåronn i drivhuset til Finn Schjøll på Nøtterøy. Foto: Svanhild BlakstadVåronn i drivhuset til Finn Schjøll på Nøtterøy. Foto: Svanhild Blakstad- Går du med tanker å om skaffe drivhus, er mitt råd: Bare gjør det! Men du må ha en grunnleggende interesse for å få plantene til å trives dersom det skal være noe vits, sier Finn Schjøll, her i døren på sitt egen drivhus hjemme på Nøtterøy. Foto: Svanhild Blakstad

Våronn i drivhuset hos Finn Schjøll

Har du drivhusplaner i år? Bli med inn i drivhuset til Finn Schjøll og få gode tips av en lidenskapelig hobbygartner. (Bildekarusell)

Finn Schjølls drivhustips

Er du nybegynner i drivhus-sammenheng? Få med deg Blomster-Finns beste råd før du går i gang.

• Analyser ditt eget behov og tenk gjennom hva du skal bruke det til. Du trenger ikke kjøpe Rolls Royce-utgaven hvis du bare skal dyrke tomater og agurker.

• Les deg opp og gjør grundige undersøkelser, både på nettet og blant forhandlere. Det anbefales å se drivhusmodellen ferdig montert før du kjøper, og ikke bare på bilder eller tegninger. Det er også lurt å sjekke at det kan skaffes reservedeler.

• Kjøp drivhus av et firma som kan vise til gode referanser og fornøyde kunder.

• Velg et solid drivhus, hvis du har råd. Disse er naturlig nok dyrere, men man bør ikke se seg blind på prisen. De tåler vær og vind, de er lettere å demontere, og de erenklere å få solgt hvis det skulle bli aktuelt. Et slikt drivhus vil sannsynligvis øke verdien på eiendommen også.

• Skal du mure fundament selv, er det viktig å følge anvisningene nøye, likeså med montering av drivhuset. Blir det for krevende, kan det lønne seg å bruke montør.

• Vær nøye med plassering på tomta. Fri gange rundt huset er viktig og at drivhuset passer sammen med øvrig bebyggelse. Tenk helhet, og at hus, hage, garasje, gjerde, uteplass og drivhus henger godt sammen.

• Tenk på solforholdene, det er ikke gunstig at det ligger i stekende sol, da kan plantene bli svidd. Sørg for god ventilasjon. Ta også høyde for nabobebyggelse i forhold til skygge.

I forkant av fjorårets Hagemesse på Lillestrøm fikk Hage.no være med den kjente blomsterdekoratøren og TV-personligheten hjem til Nøtterøy da han skulle klargjøre drivhuset for våren. Det ble noen lærerike og inspirerende timer sammen med den entusiastiske hobbygartneren.

– For meg er drivhus en kjær hobby. Det å stå her ute og få vekstene i gang, få det til å gro, det er en egen glede, sier Schjøll, som forteller at han er arvelig belastet: Både far og bestefar var gartnere, mens moren jobbet i blomsterforretning og var blomsterelsker.

Har fire drivhus

– Jeg er vokst opp med drivhus, jeg er vant med det og kjenner lukten – den er kanskje det viktigste! Men det var først i godt voksen alder jeg skaffet meg drivhus selv, sier Schjøll, som til gjengjeld nå er stolt eier av fire stykker.

De tre andre befinner seg på landstedet i Sverige, hvor han tilbringer store deler av sommeren.

– Det ene er et oransjerie, som kun brukes til vinterforvaring og festligheter. Der vinterforvarer jeg oliventrærne mine, og om sommeren benyttes det til å holde selskaper eller ta en vordrink. Å samle gjester i hyggelig miljø med plantene er uslåelig som stemningsskaper, sier Schjøll.

I tillegg har han to drivhus på ti kvadratmeter hvor han dyrker tomater i det ene og agurker i det andre.

Det estetiske er vesentlig

– Tomat- og agurkplantene tar stor plass, så de fyller opp. Drivhusene er lagt mot hverandre, slik at det er pent å se på. Det estetiske ligger hele tiden i bunnen for meg, sier han, og understreker samtidig hvor viktig han synes det er å holde det rent, pent og ryddig inne i drivhuset.

I drivhuset til Finn Schjøll råder orden og system blant alle vekstene. – Jeg styler hele tiden med plantene og lager ulike miljøer. Men styling er egentlig bare et fancy ord for orden og ryddighet, sier han. (Foto: Svanhild Blakstad)

– Det er mulig det oppfattes som manisk å ha fire drivhus, men det hensynet kan jeg ikke ta. I tillegg til at det er en morsom og givende hobby, er det også ganske smart: Man kan alltid drive forkultur i et drivhus, og tenk så morsomt det er å kunne høste sine egne grønnsaker, sier han.

Finn Schjølls såtips

• Tommelfingerregel: Så store frø i store potter, og små frø i små potter.

• Sank frø av det du har sådd tidligere. Her er frøene på hjemmebane, og barndomshjemmet står i en særstilling også hos plantene.

• Kjøp de frøene du har lyst på, og les nøye på frøpakken. Der står alt du trenger å vite. Dersom det står at planten blir 1,2 meter høy, må du også ta høyde for at den blir stor i utbredelse.

• Start gjerne med å så gresskar, de er takknemlige å få til. De vokser fort og kan bli kjempestore. Velegnet til matlaging, for eksempel i supper og paier, og er utmerket å sylte til kjøttretter.

• Tomater er fantastiske og lette å få til. Her finnes det veldig mange sorter å velge blant. Når du sår tomater, så trenger du ikke så 50 frø. 5-6 tomatplanter holder i massevis.

• Såtiden er viktig og da er det vondt å reise bort. Frøene er som små babyer, de på etterses og passes hele tiden.

Gir bort planter

Finn Schjøll finner også stor glede i å gi bort mye av det han dyrker.

– Det er hyggelig å gi bort en plante man har drevet frem selv, og med den rette stylingen blir det en unik gave. Jeg legger gjerne på litt mose, som jeg maler og legger oppå jorden. Men det må være på planter som tåler det.

Han viser oss noen flotte og frodige ceropegiaer som han skal gi bort til sine døtre.

– Ceropegia er en av mine favoritter. Disse plantene har hengt her siden i fjor, og jeg har klippet dem ned flere ganger. For å få dem så tette, er plassering viktig. Denne har stått til forvaring i drivhuset over vinteren, og sist sommer sto den her borte i skyggen. Nå er de snart klare til å gis bort!

Lyset som drivkraft

Gjennom vinteren har Schjøll hatt en rekke planter til forvaring og drevet frem mange nye, blant annet pelargonier, amaryllis, liljekonvall, echeveria og pasjonsblomst.

– Sukkulenter er så deilige og morsomme, slik som echeveria. De er veldig enkle å formere og finnes i mange farger og varianter.

Han understreker lysets viktige funksjon: – Plantene blir mye flottere når de kommer sakte og drives frem over lengre tid. Inne i varmen vokser de jo så fort. Her i drivhuset er det lyset som er den store drivkraften, ikke temperaturen.

Om vinteren har han dog litt varme stående på, for at det ikke skal fryse.

Våronn i drivhuset til Finn Schjøll på Nøtterøy.

Svanhild Blakstad

Rolls Royce eller hjemmesnekret

Det er mange som drømmer om drivhus, og Finn Schjøll deler gjerne av sin mangeårige erfaring med alle som vurderer å skaffe seg et. Han legger ikke skjul på at han selv har valgt en Rolls Royce-modell – et robust og flott drivhus med flislagt gulv, foldedører, automatisk lufting etc.

– Drivhus må være solid! Jeg orker ikke at ting går i stykker, sier Schjøll, som likevel har full forståelse for at folk velger rimeligere løsninger: – Mange har ikke råd til å kjøpe dyre drivhus, og de rimelige kan fungere helt fint. Derfor må man selv finne ut hva som passer best, sier han.

Schjøll fremhever at det ikke er noe i veien for bygge drivhus av gamle vinduer. Dette finnes det masse tegninger og info om på nettet.

Mangesidig hobby

Finn Schjøll har en travel hverdag, men i drivhuset finner han ro og kan slappe av.

– Folk jeg kjenner sier at jeg jobber hele tiden, men å være i drivhuset er ikke jobb. Dette er min hobby. Det er nytte, det er hygge, det er rekreasjon og det er ikke minst mosjon. Her inne mosjonerer jeg hele tiden!

Etter et par timer med Blomster-Finn i drivhuset kan hage.no skrive under på det. Her er det høyt tempo og stor aktivitet.

Et snev av Rivieraen

Hans generelle råd til alle som går med tanker om å skaffe seg drivhus, er rett og slett å gjøre det, ikke bare tenke eller si det.

Han understreker dog, at det må ligge en grunnleggende interesse i bunnen for det å så og å få planter til å trives.

– Det er overhodet ikke noe poeng i å anlegge drivhus og drive med planter, hvis du ikke har tid til å være tilstede. Hvis du heller vil tilbringe tid på Rivieraen, så gjør det. Forskjellen er, at om du skaffer deg et drivhus, så vil du alltid, når som helst på døgnet, kunne få et snev av Rivieraen, avslutter drivhusentusaisten Finn Schjøll.

PS! På årets Hagemesse på Lillestrøm 4-6 april er det rekordmange utstillere av drivhus. Her kan du finne drivhus i alle varianter og prisklasser. Les mer på messe.no og se liste over utstillere.