Planting av bøkehekk

Hei, vi har plantet en bøkehekk og gjort dette etter råd fra hagesenteret der vi kjøpte plantene som er ca 1,5 m høye.

Vi gravde en stor grop, la i kugjødsel, deretter satte vi planteroten nedi og tok litt småstein og den gamle jorden rundt.

Deretter la vi en sort duk oppå for å unngå ugress i den gamle jorden og hadde kompostjord ( fra Isi i Bærum) på toppen i et ca 2 cm tykkt lag. Deretter vannet vi godt. Det kom også noen regnskurer mens vi holdt på.

Etter noen dager fikk mange av hekkeplantene visne blader, noen helt tørre. Hvorfor skjedde dette? Gartneren sier det har blitt for vått. Når jeg kjenner under duken er det fuktig, men ikke veldig vått. Jeg er redd for at mange tusen i hekkeplanter går føyken.

Hei Kirsti

Dette hørtes merkelig ut! Jeg har hørt om at planterøtter får for mye næring og kan bli "brent" av det, men som oftest gjelder det kunstgjødsel, og organisk gjødsel går jo ganske fort i oppløsning, så jeg kan ikke forstå at det skal ha noen innvirkning på plantenes visning her.

Plantene kan også ha vært "syke" da de ble levert. Den eneste måten å finne ut av det på, er å sende en prøve av de halv/døde bladene til Bioforsk. Der kan de nok gi deg en helt klar tilbakemelding.

Jeg kan dessverre ikke uttale meg om det er blitt for mye vann eller ikke, men det høres ikke helt sannsynlig ut i mine ører.

Håper dere finner ut av det innen problemet eventuelt blir større, og beklager at jeg ikke kan gi deg et helt konkret svar. Håper Bioforsk kan finne årsaken da!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no