Døde parti i Blankmispelhekk

Blankmispelhekken vår visnar og dør i partier. Den får høstfargar sjølv om det ikkje er høst, og etter lang tid visnar den og dør.

Har funne ein nettlink som beskriv problemet med gode bilder.

Hekken vår er over 30 år og begynner å bli nokså mosegrodd. Likevel er mesteparten av han grønn og fin. På dei døde partia kan me trekkja greinene rett opp, men det er kanskje normalt. Inni desse partia er det enkelte friske greiner. Hekken blomstrar som han skal.

Me er redde for at visst me kjøper nye plantar og set ned på dei døde partia, vil dette berre spre seg vidare. Me må berre innrømma at hekken så langt berre har blitt klypt, men ikkje fått ant stell.

Kan dette vera åraken til at han visnar og dør?

Takknemlig visst de har noken tankar og råd å dela med oss om dette.

Helsing Jorunn


Hei Jorunn

Dette hørtes ikke bra ut, og det kan være flere grunner til at dette skjer, uten at jeg kan si noe mer om hvilken grunn som er mest sannsynlig.

Blankmispel er i utgangspunktet en veldig sterk plante, men har frøformert seg i mange og mindre hardføre utgaver (utvannede typer). Kan dere ha fått en leveranse hvor det kan ha vært en mix av plante-kvalitet?

Utover dette kan det f.eks. være angrep av sopp, virus eller kanskje jordrotter som har spist på røttene og dermed svekket enkelte planter i hekken.

Forrige vinter var særskilt hard og mange planter har fått seg en "trøkk 16" med påfølgende svekket immunsystem. Når det da atpåtil kommer en fuktig sommer, trives soppen!

Jeg har hørt om de som har kuttet Blankmispel ned til 20 cm for å redde dødende busker, og disse har da kommet igjen med ny glød i ettertid. Vil dette være et alternativ for dere? I tillegg til dette, vil jeg anbefale deg å få sprøytet mot sopp.

Når du starter veksten fra bunnen igjen, lar du den vokse og topper den slik at den nye veksten aldri blir mer enn 30 cm pr. sesong. Når den blir høy, skal du huske på at den skal være smalere oppe enn nede og la de være godt ventilert fra bakken og opp ca. 10-15 cm, dette for å minimere skadelig soppangrep + snile-oppvekst.

Blankmispel er heller ikke det første man tenker på i forbindelse med å bære sykdommen "Pærebrann", men når jeg ser bildene, synes jeg dere skal ta med noen grener + evt. røtter og levere dette til kommunegartneren. Han vil være interessert i å få dette loggført, hvis det viser seg å være en smittsom sykdom. Han vil også kunne være behjelpelig med å diagnostisere hva årsaken kan være.

Hvis dere ikke ønsker å være tålmodige å vente på evt. ny frisk vekst, ville jeg tatt en resolutt beslutning og vurdert en ny type hekk. Før denne evt. plantes, anbefaler jeg å sende inn en jordprøve til Bioforsk, slik at dere kan få viten om evt. sykdom/mangler i jorden.

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no