Trær i hage med avløpsrør

Vi ønsker å plante trær i hagen, mot naboen, for å skjerme mot innsyn. Vi er litt usikre på hvor nøyaktig avløpsrørene går, men det er helt klart i nærheten av der vi ønsker å plante.

Hvilke trær kan vi stole på at ikke har så sterke røtter at det kan ta knekken på avløpsrørene? Vi ønsker trær/busker, gjerne med høstfarger, eller evt trær/busker med farger på blomster, som blir omtrent fem meter høye. De må være hardføre (vi bor i Hole kommune), og de må tåle vind. Vintergrønt er også et alternativ, men synes Tuja og de fleste hekker blir for massive/tette.

Hilsen Tone

Jeg ville forsøkt Junisøtmispel (Amelanchier spicata). Det er en flott hekkplante som jeg ikke vil tro har røtter som kan skade avløpsrørene, men det kan jeg selvfølgelig ikke garantere dere, da kvaliteten på rørene kan være dårlig. Junisøtmispel vokser fort, får flotte hvite blomster om våren og spiselige blå bær (fuglene liker de nok bedre enn oss) om høsten, samt utrolig flotte høstfarger på bladverket. De første årene bør plantene halveres ved beskjæring, slik at de blir tette og fine fra bunnen av.

Dere kan også satse på vintergrønne vekster, men de er alle veldig sentvoksende, unntatt Tuja, og dermed tror jeg nok at tiden setter en stopper for den løsningen. Alternativet her er å kjøpe høye planter, men dere må regne med at det er ganske kostbart.

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no