<p>Hvert år markeres tulipanens dag, og i 2014 er det 17. januar. Sprøe, ferske avskårne tulipaner i friske farger, gir en forsmak på våren.</p>Tulipaner kan lyser opp mørke morgener. (Foto: OBP)

Få vårfølelse med tulipaner

Sett litt farge på vinteren med friske tulipaner. Nå bugner butikkene av denne folkekjære blomsterfavoritten. (Bildekarusell)

Slik får du langvarig glede av tulipaner

• Kjøp tulipanene i knopp, men knoppene bør har farge.

• Tulipaner selges ofte tørre, dvs uten vann. Dette er helt normalt.

• Snitt stilkene (1-2 cm) rett over, slik at de kan ta opp vann igjen. Dette er spesielt viktig for tulipaner, siden det dannes en hinne i enden av stilken for å hindre av planten mister vann.

• Sett tulipanene i en ren vase i cm 10 cm med lunket vann. Tilsett holdbarhetsmiddel.

Vi forbinder tulipaner med våren, og hva er bedre enn å utnytte dette for å skape litt farge og energi inne i hjemmene våre nå i vintermånedene?

En bukett tulipaner gir et lekent og mykt utrykk, ettersom stilkene strekker seg og bøyer seg utover kanten på vasen. Det gjør derfor ingenting om de står tett i vasen i begynnelsen, tipser Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Tulipanblomstene med sine runde, feminine former, har gitt inspirasjon til ordet "tulipanformet" om for eksempel glass og klær. Tulipaner har vært en del av norske hjem og hager siden de første plantene blomstret i Bergen i 1597.

Tulipanens dag

Det er ikke bare vi nordmenn som elsker tulipaner. I mange land i Europa markeres tulipanens dag, som ikke har noen fast dato, men som alltid er i januar.

Dagen ble først markert for å feire at en ny tulipansesong var i gang. Nå er strekker tulipansesongen seg fra oktober til april, og Tulipandagen er nå en hyllest til en av verdens mest populære blomster.

I år er Tulipandagen her i Norge fredag 17. januar, da vil blomsterbutikkene være fylt med vårlige tulipaner.

Vil du vite mer om hvordan tulipanene produseres i veksthuset?