<p>Det skal ikke mye til før noen tulipaner og litt julepynt blir en flott dekorasjon til julens bord.<br></p><i>Valentine 2013</i> Foto: Jeanninegovaers<i>Valentine 2012</i> Foto: W.h. Zandbergen<i>Valentine 2012</i> Foto: W.h. Zandbergen<i>Christmas 2012</i> Foto: Wouter Koppen<i>Valentine 2013</i> Foto: Jeanninegovaers<i>Valentine 2012</i> Foto: W.h. Zandbergen<i>Christmas 2013</i> Foto: Jeanninegovaers

Skap julestemning med tulipaner

Juletiden er for mange den koseligste tiden på året; vi har tid til familie og venner og hygger oss sammen rundt pyntede bord. (Bildekarusell)

En vase eller potte med tulipaner i på gir rommet liv og farge.

Pynt bordet

Vi tilbringer ekstra mye tid ved spisebordet i julen, og det er hyggelig å kunne pynte opp litt ekstra med blomster. Det trenger ikke være kompliserte dekorasjoner.

Så enkelt kan det gjøres med tulipaner i en glassvase og litt julepynt.

Bruk for eksempel flere små potter med tulipaner, hvor jorden er dekket av mose, julekuler eller steiner. Du kan også samle pottene og surre bånd rundt, slik at du får en større og mer samlet dekorasjon.

Skal du ha selskap hvor gjestene har bordplassering, kan du pynte tallerkenen med en eller to tulipaner som du knyter sløyfebånd med navnelapp rundt.

Tulipaner i høye og lave vaser

Den tradisjonelle tulipanvasen er ikke for høy, vid, og ofte avlang. Dette er fordi tulipanstilkene tar mye plass, og de er vakre når de får lov å velte litt utover kanten.

Men du kan også bruke høye vaser hvor hele blomsten får plass nedi. Gladiolvaser eller vaser hvor du har hatt Vanda-orkidéer er ideelle til dette.

Det er heller ingenting i veien for å bruke en godt rengjort potteskjuler eller andre tette beholdere. Skal din egen stil ved å bruke akkurat de vasene du er glad i, og fyll de med herlige tulipaner!

Tips for langvarig glede av tulipaner

Kjøp tulipanene i knopp, men knoppene bør har farge.

Tulipaner selges ofte tørre, dvs. uten at de står vann. Dette er helt normalt.

Snitt stilkene (1-2 cm) rett over. Dette er spesielt viktig for tulipaner, siden det dannes en hinne i enden av stilken for å hindre av planten mister vann. For å ta opp vann igjen må stilken snittes på nytt.

Sett tulipanene i en ren vase i cm 10 cm med lunket vann. Tilsett holdbarhetsmiddel.

Tulipaner har ofte plast rundt seg. La denne sitte på de første timene til stilkene har trukket opp vann og blitt saftspente igjen.

Sett blomstene kjølig om natten.