<p>– Nordmenn elsker juleblomster. Noen er flinke til å variere både med farger og varianter, mens andre er ute etter den bestemte sorten som plasseres på et fast sted i huset så snart adventstiden er i gang, sier gartner og blomsterekspert Hilde Poppe i Plantasjen. (Foto: Plantasjen)<br></p><p></p>Julerose (Helleborus) trenger normal vanning, men tåler ikke å stå i vann. Tåler heller en gang for lite, enn en gang for mye.Amaryllis trenger kun litt vann under blomstring, men det er lurt å holde jorden litt fuktig. Hvis man ønsker å forsinke blomstringen kan den settes kjølig. Ønsker man en raskere blomstring kan man sette den i god stuetemperatur.Amaryllis.Julestjernen bør ikke stå i trekk, ikke for kaldt, og ikke få for mye vann.Phalaenopsis (Orkidee) brukes også som juleblomst. Bør stå i stuetemperatur, ikke kjøligere enn ca 15-16 grader. Vannes ikke mye, kun en gang i uken, hver annen uke når den hviler.

Blomstene vi helst vil ha til jul

Her er juleblomstene vi liker aller best, og oppskriften på hvordan du holder liv i dem gjennom hele julehøytiden. (Bildekarusell)

Mens hagen har tatt fri for vinteren, sørger juleblomstene for at det syder av liv i tusenvis av norske hjem. Hvert år selges det over 1,2 millioner juleblomster hos Plantasjen, som er Norges største leverandør av både juleblomster og juletrær.

– Nordmenn elsker juleblomster. Noen er flinke til å variere både med farger og varianter, mens andre er ute etter den bestemte sorten som plasseres på et fast sted i huset så snart adventstiden er i gang. Dufter er viktig for mange i julen, og det er sikkert mange som finner frem til minner de bare føler på én gang i året ved å kjenne duften av en helt bestemt blomst, sier Hilde Poppe, blomsterekspert og gartner i Plantasjens Opplysningskontor for Juletrær.

De mest populære juleblomstene

I en fersk undersøkelse kommer det frem at julestjernen er den ukronede kongen når folk blir bedt om å rangere hvilke blomster som er viktigst for å skape god julestemning. Videre på listen finner vi amaryllis, svibler, juleglede, stueasaela og julerose.

– Julestjernen er en av de blomstene vi forbinder mest med julen, og er nok den flest kjenner til. Det finnes mange fargevarianter, og rød er vel den mest klassiske varianten, men også hvite sorter har blitt populære de senere årene. Jeg vil oppfordre alle til å blande litt sorter og farger denne julen. Eksperimentere litt, og se hvordan for eksempel to forskjellige rødtoner sammen kan skape helt nye stemninger, sier Poppe.

Slik tar du vare på juleblomstene dine

Hilde Poppe har følgende tips til deg som vil at blomstene skal vare hele julen.

Amaryllis trenger kun litt vann under blomstring, men det er lurt å holde jorden litt fuktig. Hvis man ønsker å forsinke blomstringen kan den settes kjølig. Ønsker man en raskere blomstring kan man sette den i god stuetemperatur.

Svibel produseres Holland, stort sett samme stell som Amaryllis – vannes noe mindre.

Julestjernen kommer fra Mexico og kan bli en stor busk. Pakk den godt inn når du frakter den hjem fra butikken. Julestjernen liker ikke temperaturer under 16 grader og kan kaste bladene når den kommer inn i varmen igjen hvis den har blitt utsatt for lave temperaturer. Den bør ikke stå i trekk, ikke for kaldt, og ikke få for mye vann. Julestjernen kan tørke fort, så pass på – blomstene er ikke bladene med farger, men de bittesmå i midten.

Julegleder tåler litt mer trekk enn de andre, og trives litt kjøligere. Tåler stuetemperatur - og skal ikke ha for mye vann.

Asalea trenger mer vann, skal ikke tørke. La den gjerne stå i en kum med vann eller en bøtte, en times tid, så den trekker skikkelig. Eller ha en oasis i bunn av krukken, så den kan holdes fuktig via den. Men den må aldri stå med føttene lenge i vann, det skal nesten ingen planter – da dør de. Kan settes ut på sommeren – men ikke direkte i sollyset. Den må ikke gjødsles med vanlig gjødsel da den er en surjordsplante.

Julekaktus bør ikke flyttes, da kan den miste knoppene. Skal vannes minimalt.

Julerosa (Helleborus) skal stå litt kjølig. Er egentlig en staude med blader hele vinteren. Kommer med blomster sen vinter, tidlig vår når den står ute. Kommer opp selv om det er frost. Trenger normal vanning, men tåler ikke å stå i vann. Tåler heller en gang for lite, enn en gang for mye.

Phalaenopsis (Orkidee) brukes også som juleblomst. Bør stå i stuetemperatur, ikke kjøligere enn ca 15-16 grader. Vannes ikke mye, kun en gang i uken, hver annen uke når den hviler. Blomstrer lenge - noen ganger flere mnd. Kan blomstre igjen, men da bør den settes kjølig og vannes mindre – ikke klipp av hele stengelen før den er død.