Når man henger opp julelys utendørs, bør man forsikre seg om at produktet har såkalt IP-klassifisering, råder Osram. IP står for Ingress Protection og viser til hvor lysene kan og ikke kan brukes. Klassifiseringen skal være tydelig merket på emballasjen. (Illustrasjonsfoto)

Sjekk julebelysningen, unngå brann

Desember er årets verste brannmåned. Sjekk julebelysningen ekstra nøye før du henger den opp inne og ute.

Julen er for mange den beste tiden på året; familien samles, god mat nytes, pakker åpnes og juletre pyntes. Dessverre er det også årets verste brannmåned.

Alle forbrukere oppfordres til å være oppmerksomme på de potensielle farene når de kjøper og henger opp julelys denne høytiden, heter det i en pressemelding fra Osram.

Safety first

For å minimere risikoen for ulykker ved bruk av julelys, anbefaler belysningsprodusenten å anbefale en "safety first"-tilnærming.

Potensielle skader kan inkludere fall mens man henger opp innendørs og utendørs belysning, barn som svelger pærer, støt, brannskader og elektrosjokk – så vel som skader fra defekte lys som har tatt fyr når de har stått på natten over, eller mens folk har vært borte fra hjemmet.

- Det er enkelt å la seg rive med når man skal pynte til jul og henge opp julelys og -dekorasjoner. På overflaten kan slike lys fremstå som harmløse, men som alle elektriske produkt, må de håndteres med forsiktighet, særlig hvis de har vært lagret over lang tid.

De som tar seg tid til å vurdere hvor sikre lysene er, kan forhindre at det skjer alvorlige ulykker i hjemmet, sier daglig leder Arvid Furru, i Osram Norge.

Tips til huseiere

Osram kommer denne julen med følgende tips til huseiere som planlegger å henge opp julelys i tiden fremover:

Vær oppmerksom på at lysene har mest sannsynlig ikke blitt rørt siden januar. Pakk derfor ut alle julelysene forsiktig, slik at ledningene eller lysene ikke blir skadet. 

Se etter CE-merket. Vær oppmerksom på at dette merket av og til er brukt i forbindelse med svindel. Noen julelys kan ha et merke som ser ut som CE-merket, men som står for "China Export" fremfor "Conformité Européenne". Følgende diagram fremhever den subtile forskjellen mellom de to:

Dobbeltsjekk at julelysene ikke har skadde ledninger eller koblinger. Blyledninger ble forbudt i EU i 2006 ettersom overeksponering for bly kan skade barnets helse og atferd.

Selv om dette ikke skal finnes i nye lys, kan det være verdt å dobbeltsjekke gamle lyssett og kaste de hvis de inneholder bly. Se etter ødelagte pærer før du skrur på lysene. Ved å unnlate å gjøre dette, kan det føre til elektrisk støt. Er du i tvil, kjøp et nytt sett.

Test om lysene virker før du henger de på treet. Man bør også pynte treet før man henger på lysene. Ikke skru på lysene før treet er ferdig pyntet. Vær sikker på at en jordfeilbryter er koblet til strømforsyningen. Dette er påkrevd i alle rom i boligen, men kan unnlates under visse omstendigheter. En slik bryter gir en ekstra grad av beskyttelse mot støt ved at den kutter strømforsyningen hvis det oppdages en feil, som f.eks. strømlekkasje.

Spesielt viktig når man setter opp julelys utendørs, er det å forsikre seg om at produktet har en IP-klassifisering som gjør det egnet for stedet man henger opp lysene. IP står for Ingress Protection og viser til hvor lysene kan og ikke kan brukes. Klassifiseringen skal være tydelig merket på emballasjen.

Kjøp julelys fra en kjent produsent. Dette sikrer at produktet er produsert i henhold til lokale standarder og at produktet kommer med garanti. Hvis man, for eksempel, kjøper lys fra en ukjent leverandør på nettet, så kan den opprinnelige produsenten være ukjent og nesten umulig å kontakte.