Askeskuddsjuken brer om seg

Siden 2009 har Skog og landskap fulgt utviklingen av askeskuddsjuken i Norge. Den hissige soppen som angriper ask brer om seg.

Det er nå gjort observasjoner på Østlandet og langs hele kysten av Sør- og Vestlandet, nord til Sunnmøre. En frykter derfor for fremtiden til det populære parktreet.

Askeskuddsjuke er en ny sjukdom i Europa, som ble oppdaget i Norge i 2008. Den forårsakes av soppen askeskuddbeger.

Soppen sprer seg over store avstander og gjør stor skade ved at skudd og blader visner og dør. Etter soppens inntreden i Europa er vanlig ask (Fraxinus excelsior) blitt rødlistet i flere land, deriblant i Norge, hvor den nå er kategorisert som «nær truet». Askeskuddsjuken rammer både store og små trær, og i Øst-Europa der sjukdommen har vært lengst, har så mye som 80 prosent av alle asketrærne blitt borte.

Ser etter motstandsdyktige trær
For å følge sjukdommens utvikling i Norge opprettet vi i 2009 prosjektet «Registrering av askeskuddsjuke på ask i Norge». Fem overvåkningsflater ble etablert i tre fylker på Sørlandet og Østlandet. I 2012 ble tre flater også opprettet på Vestlandet. Ved å registrere variasjon i angrepsstyrke kan det være mulig å finne trær som er motstandsdyktige mot sjukdommen, og som det i framtida kan satses på ved foredling.

I tillegg registreres sjukdommens spredning til nye områder nordover på Vestlandet. Genressurssenteret har gitt økonomisk støtte til prosjektet, som er viktig for å vurdere tiltak mot sjukdommen og for å studere eventuelle genetiske forskjeller som fremmer motstandskraft hos noen trær.

Askeskuddsjuken forårsakes av soppen askeskuddbeger (Hymenoscyphus pseudoalbidus med det anamorfe stadiet Chalara fraxinea). Foto: Volkmar Timmermann / Skog og landskapSprer seg nordover
– Askeskuddsjuke er nå spredt over det meste av Sørlandet og Østlandet hvor vi har asketrær, sier Halvor Solheim, prosjektleder ved Skog og landskap, – og den sprer seg til stadig nye områder på Vestlandet.

I 2012 var sjukdomsfronten på Vestlandet litt nord i Sogn og Fjordane. De nordligste funnene ble gjort sør i Flora kommune ute ved kysten, mens Innvik i Stryn var det nordligste stedet med angrepne trær i indre strøk. Den ble også funnet i en hage i Ålesund, men treet ble destruert. I 2013 har sjukdommen etablert seg over det meste av Sogn og Fjordane og det ble gjort funn i to kommuner på Sunnmøre, i Volda og Vanylven.

På overvåkningsflatene er det fortsatt stor variasjon i kronestatus, også hos de store trærne. De minst berørte har svært lite reduksjon i kronetetthet, mens to av de sterkest berørte trærne er døde. Mange av de små asketrærne på flatene på Sørlandet og Østlandet er også døde. På Vestlandet, som har fått sjukdommen senere, er det en tydelig forverring av situasjonen fra i fjor.

Naturlig utbredelse
Ask vokser naturlig langs kysten fra Østfold til og med Sogn og Fjordane, og spredt videre til Nord-Trøndelag. På Østlandet går den litt inn i landet. Ask er mye brukt i beplantning i parker og grøntanlegg.