Skap en blomstrende førjulstid

Amaryllis, svibler, julegleder, adventslilla Saintpaulia og azalea viser at julen nærmer seg med stormskritt. (Bildekarusell)

Om få uker står advent og jul foran oss, og flotte blomster gjør det lett å skape den riktige førjulsstemningen.

Tradisjonsrike julegleder (julebegonia), adventskaktuser, Azalea, svibel (Hyasint), alpefiol og Saintpaulia har alle blomster i rosa, hvitt og eller lilla.

Saintpaulialilla
Mange tenker at Saintpaulia bare finnes i blått, men det er få andre stueplanter som har mer adventslilla blomster enn akkurat Saintpaulia.

Den gode holdbarheten hos Saintpaulia gjør at den er fin å bruke i samplantinger med andre blomster hvis du vil lage din egen julegruppe. Dette kan bli en fin førjulsaktivitet sammen med barna, tipser Opplysningskontoret for blomster og planter.

Visste du forresten at planten ble tatt med fra Afrika til Europa for å brukes som hjortemat for en tysk baron? Baronen ville lokke hjortene nærmere jaktvillaen sin, men forsøket gikk dårlig og han tok i stedet plantene med inn for å se på de fine blomstene.

Allsidig amaryllis og svibler
Både svibel (Hyasint) og amaryllis er løkblomster som selges både som potteplanter og som snittblomster.

Amaryllis har fantastisk store og skinnende blomster i hvitt, rosa og rødt. Blomstene sitter i toppen av en tykk, hul stengel. Bladene er lange og smale og vokser ut først etter at planten har blomstret ferdig.

Blomstene hos den sterkt duftende svibelen er hvite, rosa eller blålilla og sitter samlet i blomsterstander oppover stengelen.