Høstløv egner seg godt til å dekke blomsterbedene før vinteren setter inn.

Ikke kvitt deg med høstløvet!

Nå faller bladene fra trærne i raskt tempo, og mange hageeiere bruker helgene til høstsjau med raking og bortkjøring av løv. Se heller på løvet som en ressurs, fremfor avfall, anbefaler flere hageeksperter.

Høsttid er raketid, og for mange betoner nok lørdagene seg som en endeløs kamp mot årstiden og tyngdekreftene. Men skal du egentlig rake vekk løvet og kvitte deg med det, spør nrk.no?

I Danmark mener eksperten Poul Petersen overfor den danske avisa Politiken at "havens blade indeholder masser af næringsstoffer, som vil gavne både planterne, jorden og regnormerne, når de i løbet af vinteren og foråret går i forrådnelse"

Den danske gartneren og planteskoleeierens beste tips, er å flytte løvet fra gressplenen til blomsterbedene. Det bidrar til å holde fuktigheten i bedene og hindrer vekst av ugress, ifølge hageeksperten.

Også planteekspert Tommy Tønsberg sier løvet gir humus til jorda slik at bedet får næring. Han mener man bør se på løvet som en ressurs, og sette det inn der det passer best. Dødt løv gjør seg utmerket om du slenger det over blomsterbedet.

– Da vil marken dra det ned i jorda, og det gir humus til jorda slik at bedet får næring. I tillegg vil løvet være med på å hindre det tidlige ugresset i å spire, og da får det du har i bedet sjanse til å vokse opp, uten at ugresset får et bra forsprang, sier Tønsberg til NRK.no.

Les hele artikkelen på nrk.no her.

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på hage.no.