Terrassegulv uten vedlikehold

I årevis var terrassegulv nærmest synonymt med grønne, giftige planker som nå og da ble oljet eller beiset. Nå velger stadig flere terrasseløsninger som skal være vedlikeholdsfrie, ifølge ifi.no.

Tradisjonelle, trykkimpregnerte terrassebord foretrekkes fortsatt av mange. Vi ser imidlertid at stadig flere velger andre varianter, med påståtte egenskaper som gjør dem vedlikeholdsfrie, skriver ifi.no.

Trykkimpregnert
Terrassegulv i trykkimpregnert treverk har lang levetid. Levetiden blir ikke nødvendigvis lenger om du behandler det med olje eller beis, men det blir garantert penere. Fargen i treverket blir gyllen istedenfor grå, og oljen reduserer faren for småsprekker som er vanlig i slike tregulv. Alle typer tregulv har godt av en grundig rengjøring og overflatebehandling etter tøffe vintermåneder.

Vedlikehold: En god vask alene kan ofte være nok til å få treverket friskt og fint igjen. Arbeidet bør skje i overskyet, ikke for varmt vær, slik at gulvet ikke tørker for fort. Fukt gjerne gulvet med en svamp eller liknende. Etter vasking fordeles et trerensemiddel jevnt utover det fuktige gulvet med en pensel eller en svamp.

Rensemiddelet vasker, bleker og frisker opp treverket. La middelet få virke noen minutter før gulvet skrubbes med en skurebørste eller grov skuresvamp. Avslutt med en grundig skylling med rent vann.

Gulvet må nå få tid til å tørke skikkelig opp, gjerne et par dagers tid. Deretter er det tid for å overflatebehandle gulvet. Bruk flere strøk treolje eller ett til to strøk terrasseolje, som påføres vått i vått, helt til treverket er mettet. Mange velger i dag å benytte vanntynnede terrassebeiser. De finnes i mange farger og de gir lengre teknisk og estetisk holdbarhet enn olje. Bruk pensel, rulle eller trykksprøyte. Tørk eventuelt av overflødig olje med klut etter en halvtimes tid, før oljen har tørket. Det skal ikke ligge igjen oljefilm på gulvet.

Royalimpregnerte terrassebord
Royalimpregnering er en impregneringsmetode som kombinerer trykkimpregnering med kobbersalt og etterbehandling med olje. Også her vil oljen, over tid, slites vekk som følge av nedbør og slitasje fra tråkk og møbler.

Vedlikehold: Kvalitetsmessig kan trevirket stå 6-20 år før ny olje påføres, men av kosmetiske hensyn vil nok de fleste gjøre det tidligere. Det er viktig at trevirket er rengjort og tørt før det etterbehandles med olje. Det beste er å vaske med lunkent vann og skylle vekk med en vannslange med normalt trykk. Bruk ikke sterke fettløsende midler da de kan løse opp oljen inne i treet, velg heller en mild husvask.

Kebony
Kebony er furu eller løvtre som impregneres med en væske utvunnet av bioavfall. Dette er en patentert prosess, som forbedrer treverkets egenskaper. Væsken tilføres treverket under høyt trykk og varmes deretter opp slik at treverkets cellestruktur styrkes permanent. Når det gjelder kebony terrassebord fremstilt av furu kjerneved, anbefaler produsenten at endeveden behandles med Impex impregnering fra Jotun i tillegg.

Vedlikehold: Terrassegulv av kebony er i utgangspunktet vedlikeholdsfritt, noe som gir mindre arbeid og mindre kostnader over tid. Men også disse gulvene må rengjøres med jevne mellomrom for at de skal holde seg pene.

Ubehandlet treverk
Stadig flere velger spesielt holdbare materialer som eik, lerk og robinia til sine terrassegulv. Ubehandlet materialer fra sentvoksende trær, der overflaten får lov til å gråne naturlig, kan gi en flott naturlig opplevelse av terrassen. Disse tresortene, samt kjerneved av furu, inneholder et så høyt innslag av naturlige oljer, at de ikke krever ytterligere behandling for å motstå råteangrep. Gulvet blir tilnærmelsesvis vedlikeholdsfritt. Treets egenskaper gir lang levetid, med en patina som med et vakkert utseende.

Vedlikehold: Stilfullt grånede terrassegulv krever også et minimum av renhold for å holde seg pene, men unngå å bruke for sterke rengjøringsmidler som ”tørker ut” overflaten på treverket. Eventuelt kan man olje disse overflatene for å oppnå en ønsket patina, men det betyr lite for holdbarheten.

Kompositt
Det finnes flere typer terrassebord, basert på ulike komposittmaterialer. Disse er miljøvennlige og et godt alternativ til vanlig treverk. Plankene fremstilles av resirkulert plast og treflis. De finnes i flere farger, du kan få dem riflet eller med mønster som imiterer ekte tre.

Du slipper sprekker og fliser, og du får et terrassegulv som er både vakkert og tilnærmet vedlikeholdsfritt. Materialet er utviklet for å tåle slitasje fra vær og vind, samt vanlig bruk.

Vedlikehold: Produsentene reklamerer med at gulvet ikke trenger verken å oljes, beises eller renses, men vi vil anbefale jevnlig vask, på samme måte som at gulvene inne i huset trenger litt stell og rengjøring.

Termotre
Termotre er en ny generasjon av tre som har gjennomgått en spesiell varmebehandling. Prosessen er basert på en kombinasjon av temperatur og vanndamp, og den er kjemikaliefri. Gjennom varmebehandling forbedres treets råte- og værbestandighet samt at dimensjonsstabiliteten øker. Prosessen gir altså treverket en rekke forbedrete egenskaper, samtidig som den er svært miljøvennlig. Termotre er derfor et glimrende alternativ til tradisjonelt impregnert treverk og tropiske tresorter, og egner seg utmerket til terrassebord og utvendig kledning.

Vedlikehold: Spyling med vann, eventuelt vasking med egnet rengjøringsmiddel er tilstrekkelig for renhold av overflaten. Dermed vil terrassen etter en sommersesong få en vakker, sølvgrå patina. Om man ønsker å beholde den originale trefargen, kan overflaten behandles med beis eller treolje.