Pærebrann påvist i Vest-Agder

Plantesjukdommen pærebrann er påvist i kommunene Mandal og Søgne.

I Mandal er det boligområdet Skjepstad smitten er funnet i. I Søgne er det boligområdet Høllen. Mattilsynet har undersøkt en rekke lokaliteter i disse kommunene, og til nå ser det ut for at smitten er svært begrenset geografisk.

Forrige gang pærebrann ble funnet i Vest-Agder var i 1995. Den gang klarte Mattilsynet å stoppe utbruddet. Nils Melbøe, som leder Mattilsynets arbeid mot pærebrann, er optimistisk med tanke på å klare det denne gangen også.

Trenger folks hjelp
– Mattilsynet trenger folks hjelp for å hindre at pærebrannen sprer seg til flere hager og til områder med fruktproduksjon, sier Melbø. Han oppfordrer folk til å begynne å skjære ned vekster i hagen som er angrepet av pærebrann, for å hindre videre spredning. Mattilsynet deler også ut gratis Round Up til bruk mot pærebrann.

Bulkemispel er en typisk vekst som blir angrepet av pærebrann.

Angrep av pærebrann kan vise seg ved blad som blir brune fra stilkfestet ut mot spissen, eller rask visning av skudd og blomster på frukttrær og prydbusker.

Hvis du som hageeier er usikker på om du har fått pærebrann i hagen - ta kontakt med Mattilsynet i Agder, 24 40 00 00, så får du mer informasjon og veiledning.

Ikke flytt planter
– Ett generelt råd er å ikke flytte planter fra en hage til en annen. Det er dette som best kan hindre spredning av pærebrann, sier Melbø.

Mattilsynet starter registrering av pærebrann i Mandal og Høllen mandag 23. september. Rydding av hager starter uka etter. Melbø sier det er for tidlig å si hvor mange hageeiere dette vil få konsekvenser for.

Kommunene Mandal og Søgne er informert om situasjonen i dag.