Summende humlesommer på hell

Fremdeles flyr humlene fra blomst til blomst, selv om sommeren er på hell. I år har det vært et ekstra stor fokus på våre summende venner.

I samarbeid med Miljøverndepartementet har Hageselskapet gjennomført kampanjen Summende hager, og det har vært en omfangsrik buzzing på facebooksiden ved samme navn. Til nå har den fått 4500 tilhengere.

Plakater
I samarbeid med Artsdatabanken og NINA (Norsk Institutt for Naturforskning) har Hageselskapet laget plakater med oversikt over de ulike humleartene.

Disse har vært etterspurt, og Hageselskapet har distribuert ca 3 000 plakater til enkeltpersoner, skoler, barnehager, forskningsmiljøer og organisasjoner.

- Det er særlig hyggelig at så mange skoler, og dermed barn, har vist interesse for kampanjen «Summende hager», melder Hageselskapet.

Slik er gangen i humlesesongen:

Vinter
Unge humledronninger overvintrer og starter å bygge bol om våren. Før de unge humledronningene legger seg til for vinteren er de blitt befruktet.

Deretter kryper de drektige dronningene ned for å overvintre i bakken, mens arbeidere, droner og gamle dronninger dør. Hele humlesamfunnet er altså ettårig. Kvist og kvas og litt rot i en krok av hagen er ofte steder disse dronningene søker seg til. Det er altså ingen grunn til å følge skam over at hagen ikke ser ut som et striglet parkanlegg. Litt rot legger til rette for biologisk mangfold.

Vår
Tenk også gjerne på hvordan du kan legge til rette for humledronningene neste vår. Planlegg også hvilke humlevennlige planter du skal plante eller så i 2014.

Noen planter kan du kanskje finne til en gunstig pris på plantesentere nå i høst, som vil være vakre tilskudd til hagen og kjærkomne for humler neste hagesesong. Behold gjerne selje og frukttrær, slik at mattilgangen kan sikres om våren. Egnete bolplasser for humler er uforstyrrede områder på restarealer som bekkekanter, gressbakker, åkerholmer, åkerkanter og skogbryn.

Pollinering
Humlene har fått sin nektar og plantene har fått sin bestøvning for å sette frø, altså gjensidig glede og nytte. Nektaren brukes til fôre opp avkommet. Voksne humler bruker nektar for å produsere varme i bolene og for å kunne fly.

Mange planter setter bare frø hvis de blir besøkt av en insektpollinator. Andre trenger ikke insekter for å sette frø, men antall frø eller størrelsen på frukt eller bær kan bli påvirket av pollineringen.