Hengende snegler i parringsdans

Har du vært borti snegler som klatrer og henger i trær? I slutten av juli fikk hage.no's redaktør Per Helge Pedersen oppleve fenomenet i sin egen hage på Nesodden.

– Nå har vi beviset på at snegler også kan klatre i trær. Jeg vet ikke hva som foregår, men dette har jeg aldri sett før, sier Pedersen.

Det er allikevel ikke så mystisk. Forsker Solveig Haukeland i Bioforsk forklarer:

– Dette er boakjølsnegl i parring, og de henger i eget slim, forteller hun.

Boakjølsnegl,  som på norsk også kalles stor nakensnegl, leopardsnegl, tigersnegl, kjellersnegl, akersnile eller boasnegl, tilhører de landlevende lungesneglene. Den er en av «nakensneglene» uten synlig skall og hører til i gruppen av kjølsnegler.

Tvekjønnet
Boakjølsnegl er tvekjønnet, noe som gjør det lettere å finne en partner. For å kunne legge egg kreves allikevel to snegler.

Etter en tid, ofte timer, søker sneglene opp i høyden, i et tre eller lignende og firer seg ned i en tykk slimtråd. De befrukter hverandre samtidig. Etter akten faller de ned på bakken.

Bra mot brunsnegl
– Denne sneglearten anbefaler vi hageeiere å la være i fred. Den kan holde brunskogsnegl unna til en viss grad, sier Haukeland til hage.no.

Hun forteller at den ikke regnes som skadelig, og at den helst lever av nedbrutt plante- og organisk materiale.

Boakjølsneglen er utbredt i store deler av landet fra sør til nord. Dette kan du sjekke nærmere på kart i Artsdatabanken.

– Boakjølsnegl ble faktisk rapportert som ny i Norge rundt 1870, avslutter Haukeland.