Problemskråningen

Hei Marit

Vi har en stor, lang og bratt "problemskråning" rett nedenfor huset vårt som vi etter 3 år er så lei av å se på at vi har bestemt oss for at noe må skje med. Da huset var nytt ble det i denne skråningen lagt et 10 cm tykt lag med leire (under der igjen er det stein og fjell) og så duk og bark oppå dette. Idag er ikke dette noen god løsning, det er et altfor stort område som virker helt dødt i alt det andre grønne i nabolaget. Vi ønsker en skråning som er mer eller mindre vedlikeholdsfri (så godt det lar seg gjøre), men som er grønn og frodig og ser ganske naturlig ut. Er ikke ute etter noe sirlig bed eller parkmessig utseende. Har tenkt på ulike typer klatreplanter, da kunne man jo velge noen som evt. blomstrer til ulike tider også? Vil disse vokse nedover eller oppover eller begge deler? Forslag til planter forøvrig som dekker godt og raskt, tåler full sol, litt skrint jordsmonn og kan leve i H5? Og en siste ting; må vi fjerne duk og bark før vi legger på jord og begynner å plante i den? Det hadde gjort jobben så mye enklere om vi kunne startet med å fylle på jord på eksisterende underlag..

På forhånd takk for svar!

Hilsen Grethe

Hei Grethe

Dette var en liten utfordring! :) Hvis skråingen er så stor som jeg ser den for meg, ville jeg kanskje lagt noen områder med "kuppelstein" og plantet innimellom disse feltene. Slik jeg oppfatter deg, er det mindre gode vekstforhold i selve skråningen og jeg tror kanskje at det kan være smart å bygge opp en liten støttemur i bunnen og fylle på litt god jord i "lommen" som blir i bunnen av skråningen da. Klatreplanter som skal kunne klare seg da er bl.a. Klatrehortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris). Den bruker litt tid på å "komme igang" men vokser mye etter hvert. Sammen med f.eks. alminnelig Villvin (Parthenocissus inserta), evt. en passende type Kaprifol + f.eks. noen vintergrønne planter (f.eks. Fjelleiner - Juniperus communis 'Green Carpet'), som du kan ta sjansen på å plante i litt godt opparbeidede "groper" i skråningen, tror jeg dette skal kunne bli en grei løsning. Som jeg forstår dere; ønsker dere ikke masser av "jåleri" i skråningen og det jeg har foreslått nå, vil kunne klare seg selv samtidig som det vil være pent året rundt. MEN husk, plantene må ha næring for å vokse og trives.

Du lurte på om plantene vil vokse ovenfra og ned eller nedenfra og opp. Til det vil jeg svare at plantene vil alltid strekke seg etter solen/lyset og da er det nok best å plante nederst i skråningen, slik jeg har laget et forslag for over. :)

Lykke til og god sommer!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen