Oppgravet tomt

Jeg har en hytte i Gudbrandsdalen på ca 700 moh. Det er blitt foretatt gravearbeider på tomten og jeg ønsker å få tilbake en naturtomt så godt det lar seg gjøre. Det var einer, tyttebær-og blåbærlyng der før gravingen. Hva kan jeg så/plante for å gjenpoorette den naturlige floraen,- eller hva kan jeg så /plante i steden?

Vennlig hilsen Anne Marie Torp

Hei Anne Marie

Jeg foreslår at du lar tomten basere seg på oppbygging av eksisterende planter. Av den grunn ville jeg forsøkt å "lokke" de vekstene som er i nærområdet til å spre seg utover de sårene som er oppstått i landskapet etter gravingen. Kanskje du kan kjøpe noen Einer-, Krekling- eller Vierbusker på et planteutsalg i nærheten? Der bør de i alle fall ha tilpassede sorter. Utover det ville jeg flyttet blåbær- og tyttebærlyng inn på tomten, samt kanskje spredd utover noen frø fra en "blomstereng-blanding". Blomstereng-blandingen vil kun komme opp med det som naturlig ville klart seg i det eksisterende miljøet, slik som f.eks. blåklokker og prestekrager.

Dette blir sikkert en tålmodighetsoppgave, men den er verdt å stå for! "Fremmede" planter hører ikke hjemme i et slikt spesifikt miljø! Lykke til!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen