Sensommeren bugner av sopp og bær

−Det blir mye ville bær i år, og det er positivt, fordi det har ikke vært noe særlig de siste årene, sier Siv Fagertun Remberg, førsteamanuensis ved Institutt for plante- og miljøvitenskap på Universitetet for miljø- og biovitenskap, til NTB.

Årsaken til den gode bærsesongen er at det tidligere i år har vært tilstrekkelig med nedbør. I tillegg har temperaturene vært høye nok til at pollineringen har vært god − det vil si at det ikke har vært for kaldt for pollinerende insekter.

Været avgjør kvaliteten
Nå er som kjent kvalitet minst like viktig som kvantitet, og Remberg forteller at kvaliteten nå avhenger av hvordan været blir videre.

−Værforholdene under modningen og under høstingen er avgjørende. Solstråler øker pigmenteringen i bærene, men det må også være fuktighet for at kvaliteten skal bli god, slik at bærene ikke tørker ut, for det fører til at planter kaster kartene.

Men vi vil heller ikke ha for mye vann, du ser jo det på jordbær for eksempel, at du opplever en litt mer vannaktig smak rett og slett fordi det er mer vann i bæret. Det vi ønsker er en gylden middelvei, understreker Remberg.

Noen modne allerede
Også soppentusiaster kan glede seg. Nok fuktighet har sannsynligvis bidratt til gode forhold i soppskogen også.

−Siden det ikke har vært altfor varmt, har ikke fuktigheten tørket opp, så det er nok positivt både for sopp og bær, sier Remberg.

Tidspunktet for når du kan starte innhøstingen av sopp og bær varierer med hvor i landet du befinner deg, på grunn av temperaturforskjellene. Noen steder i landet har for eksempel allerede modne markjordbær.

Blåbær og bringebær har normalt sesong i juli og august, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt, mens soppsesongen for blant annet kantarell og steinsopp strekker seg fra juli til oktober.