Jordbærimporten mer enn doblet siden i fjor

Importen av jordbær når nye høyder. I løpet av første halvår ble det innført mer enn 1.500 tonn jordbær til Norge.

Dette er mer enn en dobling – en økning på 120 prosent – sammenlignet med samme periode i fjor: Da var importen på 683 tonn, melder Statistisk sentralbyrå, som mener økningen har sammenheng med den dårlige jordbærsesongen i juni.

Det nye godteriet
Dette kan ikke informasjonssjef Brit Kåsin ved Opplysningskontoret for frukt og grønt si seg enig i. Hun understreker at nordmenn ikke lenger begrenser seg til å spise det søte bæret om sommeren, men koser seg med det året rundt. Veksten i forbruket gjelder også bringebær og blåbær.

– Jordbærsesongen i år begynte veldig dårlig, men nå er den på høyden, og dersom værgudene er på lag med oss, har vi jordbær til langt ut i august. Årsaken til den økte importen er at nordmenn rett og slett ikke får nok jordbær, men vil ha det hele året og ikke bare begrense det til sommeren og norske bær.

Denne utviklingen har vi sett de siste tre-fire årene, sier hun og mener dette er en positiv trend.

– Mange foreldre kjøper bær i stedet for godteri til barna sine. Utenlandske bær har blitt mye mer tilgjengelig for norske forbrukere i butikkene. Kvaliteten er bedre, og det er ikke forferdelig dyrt, så det er ikke rart vi ser denne utviklingen, sier Kåsin, som regner med at importen bare vil øke i framtiden.

Norsk fortsatt best
Hun tror ikke større import får negative følger for norske bærprodusenter.

– Nei, nordmenn elsker fortsatt norske jordbær og foretrekker disse foran de utenlandske.

Vi får heller ikke nok av norske blåbær og bringebær, forteller Kåsin.

– Det finnes ikke noen betydelig produksjon av blåbær, og i fjor ble det produsert 880 tonn med bringebær, langt på nær nok til å dekke etterspørselen, sier Kåsin.

Etterspørselen er særlig stor etter bringebær.

– Bare fra 2011 til 2012 økte importen med 63 prosent til 1.262 tonn

I 2012 ble det importert 2.528 tonn blåbær. Men jordbær er fortsatt det største bæret vårt. I fjor ble det produsert 5.132 tonn jordbær i Norge.