Forny blomsterkassene etter ferien

Asters, Georginer, Celosia, prydpaprika og hagecyclamen er noen av plantene du kan velge i når blomsterkassene skal fornyes etter ferien.

Etter sommerferien kan noen sommerblomster se litt slitne ut. Har du for eksempel fortsatt vårens Stemorsblomster, kan disse settes ut i hagen slik at krukkene kan brukes til nye blomster. Hold også av plass til dekorative bladplanter som «Pletter i luften» (Muhelenbeckia), Ipomea, Alunrot (Heuchera) og ulike prydgress. Blomstene blir ekstra fine hvis de har noen bladplanter rundt seg som fremhever blomsterfargen.

Asters i duse farger
De søte bustehodene hos Asters hører med til sensommeren. Planten minner om en liten prestekrage, og blomstene har tett i tett med smale kronblader. Blomstene kan være både enkle og fylte. Navnet Asters kommer fra «aster», som betyr stjerne. Sett plantene tett sammen for å få best effekt. Den sensommerblomstrende stjernen trives både i sol og skygge, bare den slipper å tørke ut. Du trenger ikke å gi ekstra gjødsel, siden den ikke skal vokse hele sommeren slik som andre sommerblomster. Andre planter i duse farger er hagecyklamen (lyst rosa og hvit), Hebe (lilla og rosa), frilandskrysanthemum (hvitt og rosa), og også potteroser, ildtopp og stuehortensia.

Knæsje Celocia og Prydpaprika
Celosia har blomster i knall ceriserosa eller oransje. Blomstene kan være samlet i lubne spir, eller foldet sammen som i en bølget hanekam. Planten kalles også hanekam på norsk. Blomstene kjennes nesten tørkede ut, og de har god holdbarhet. En annen plante som setter farge på august, er Prydpaprika, som også kalles Spansk pepper eller prydpepper (Capsicum annuum). Det er fruktene i gult, rødt, oransje eller mørkt lilla som gir prydverdien, og de sitter på hele høsten. Flere blomster i varme farger er frilandskrysanthemum (Rødt, oransje, gult), hagecyklamen (varm lilla), Korallsøtvier(Solanum diflorum, oransje bær), Gaultheria (røde bær), Pernettya (rosa eller hvite bær), og Skimmia (rødbrune blomster).