<p>Det er mye spennede blomsterfrø å få kjøpt på markeder utenlands. Du har lov til å ta med hjem 50 porsjonspakninger. Bildet er fra blomstermarkedet i Amsterdam.<br></p><p></p>Blomstermarkedet i Amsterdam. (Foto: Svanhild Blakstad)

Hvilke planter kan du lovlig ta med fra utlandet?

I ferien lar mange seg friste til å ta med eksotiske og spennende planter og frø fra utlandet. Men reglene er strenge. Sjekk hva du har lov til å ha med hjem.

Det er klare begrensninger for hva privatpersoner kan ta med av grønnsaker, frukt, bær, planter og frø fra utlandet til Norge.

Reglene kan synes firkantede og byråkratiske, men det finnes gode grunner for at de er der, ifølge Mattilsynet.

Tross strenge restriksjoner på området, sliter man med uønskede konsekvenser av innvandrede planter, skadedyr og sykdommer som ikke er naturlig hjemmehørende i Norge.

Det finnes mange eksempler på at fremmede planter har etablert seg i Norge, slik som Lupin og Rynkerose (Rosa Rugosa). Problemet med disse er at de lett fortrenger norske arter.

Enkeltpersoner tar på seg et stort ansvar hvis de bryter regelverket og smugler inn ukontrollert og ulovlig plantemateriale. En enkelt handling kan føre med seg sykdom som ødelegger avlinger og koster store penger.

Hva kan du ta med?
Ifølge Mattilsynet er hovedregelen at alle planter som importeres skal være fulgt av et plantesunnhetssertifikat som dokumenterer at plantene er friske og uten skadedyr. Men for enkelte varer som medbringes som håndbagasje eller i flyttelass til privat bruk er det gitt noen unntak.

Dette er det tillatt å ta med inn i Norge for reisende uten krav om plantesunnhetssertifikat:

- 5 potteplanter (stueplanter), unntatt «forbudsplanter»
- 25 stk avskårne blomster
- 3 kg blomsterløk og blomsterknoller
- 50 porsjonspakninger av hagebruksfrø
- 10 kg frukt bær og grønnsaker, unntatt poteter

Det er viktig å merke seg:

Med potteplanter menes stueplanter, og ikke planter for bruk på terrassen eller i hagen.
Potteplantene skal være innkjøpt i et europeisk land, dvs i land som tilhører det geografiske Europa. Dette inkluderer Spitsbergen, Jan Mayen, Kanariøyene, Madeira, Azorene, Kypros, Malta, Russland vest for 60 grader øst, men ikke Tyrkia, Aserbajdsjan, Kazakstan og Georgia.

Plantesunnhetssertifikat
For dette kreves det at varene er fulgt av et plantesunnhetssertifikat:
- Varer som ikke medbringes som håndbagasje eller i flyttelass
- Varer som skal selges eller gis bort i Norge
- Større kvanta eller andre planter eller plantedeler enn det som er nevnt over

Legg merke til at kravet om sunnhetssertifikat gjelder også for plantedeler som for eksempel podekvister, okulasjonsmateriale, stiklinger og avleggere, greiner med bladverk m.m. Du har heller ikke lov til å innføre matpoteter til landet uten sunnhetssertifikat.

Totalforbud mot å importere
- Enkelte planteslag fra spesifikke geografiske områder i verden er forbudt å importere til landet. Dette gjelder noen planter innen søtvierfamilien, jordbærplanter, pære- og epletrær mm.

Merk at forbudet kan også gjelde for plantedeler av disse planteslagene, som utløpere (f eks jordbær), knoller (f eks settepoteter), podekvister eller okulasjonsmateriale, stiklinger, greiner med bladverk m.m.
- Jord og organiske dyrkingsmidler fra ikke-europeiske land
- Settepoteter
- Planter og frø av planter som inneholder narkotiske stoffer
- Frø som er hentet direkte fra naturen eller ikke kjøpt i butikk

 Hele regelverket ligger tilgjengelig på Mattilsynet.no.