Velg terrassefarge som står i stil

Akkurat som gulvfarge inne er viktig hele året, er terrassens farge viktig i sommermånedene. Tenk helhet når du skal fargesette terrassegulvet, oppfordrer ifi.no

Vi bruker stadig mer tid utendørs, og uteplassen har blitt sommerens viktigste oppholdssted.

Store, gode møbler, fargerike tekstiler, lykter, belysning og gjerne egne uteserviser er virkemidler for å gjøre uterommet til et godt sted å være. Riktig farge på gulvet gir deg mye gratis i jakten på den gode atmosfæren.

– Fargen på gulvet er viktig for å skape den rette stemningen på uteplassen. Vi legger mye arbeid i å velge riktig husfarge eller veggfarge, men det går gjerne litt fortere i svingene når en finner farge til terrassen. Det bør det ikke gjøre, mener Lisbeth Larsen, fargesjef hos Jotun.

Harmonerer med huset
Husets arkitektur, farge og omgivelser bør tas hensyn til når en skal velge farge på terrassegulvet.

– Har man et veldig lyst hus kan en mørk farge bli veldig hard, sier fargedesigner Tale Henningsen i Nordsjö og Helge Berthelsen, markedssjef for gulv, lakk og eksteriør i Scanox.

Har husfasaden en kald fargetone, bør en ikke tenke varm farge og vice versa.

Henningsen minner også om at det er mer som inngår i helheten.

– Tenk på hvilke møbler du har. Har man for eksempel nye rottingmøbler, er det fint å velge en farge som matcher dem. Ubehandlet teak får en grå patina, og da kan det være lekkert å velge gråtoner som fremhever det i treverket i møblene. Gråtoner går dessuten veldig godt til stål. Deretter kan en tenke på tekstiler en har til møblene, sier hun.

Fargen bør også harmonere med fargene i naturen rundt huset – enten det er en grønn hage, grå stein eller blått hav.

– Tenk gjerne at terrassen skal være en forlengelse av huset og bindeleddet mellom huset og terrenget, tipser Larsen.

Fargene i tiden
Tale Henningsen forteller at mørke farger ofte ikke er så varige som følge av støv, pollen og fotmerker.

– Det er enklere med grå toner. Samtidig ser vi at mørkere farger er en trend. Mange velger brunsvarte farger. Det er veldig vakkert å se på, men husk at det vil kunne behøve mer vedlikehold i løpet av en sesong. De kulørte som grønt, blått og rødt er lite tidstypiske i dag. De er ute av kolleksjonen, men går fortsatt an å få tak i, sier hun.

Nordsjös fargekart for terrasse har 16 farger å velge blant. I tillegg kan man få laget en egen farge i butikk om en ikke finner det en er ute etter. Scanox har ni beisfarger som de har foreslått i sitt fargekart, mens Jotun har 12 farger i kolleksjonen «Trebitt». Både Jotun og Nordsjö anbefaler oppstrøksprøve.

– Da kan man ta den med seg hjem, forteller Henningsen.

Gulvmaterialets egenfarge spiller i stor grad inn på hvordan det endelige resultatet blir. Så derfor er det lurt å prøve på et ekstra kapp fra byggingen, eller en lite synlig del av terrassen. Det gir et sikrere fargevalg til terrassen før en foretar endelig innkjøp av terrassebeis.

Naturlig terrasse
Terrasseheller av eik er et godt alternativ når en ønsker noe annet enn de tradisjonelle impregnerte furubordene. Eik er et treslag som har en naturlig høy motstandsdyktighet mot vær og vind.
– Hellene tåler utendørs bruk, og vi anbefaler at eik står ubehandlet og slik får en naturlig gråning, sier markedssjef Truls Skaugen hos Södra Interiör, som er produsent av terrasseprodukter av eik.

Ikke alle ønsker en farge på terrassen, men vil bevare det naturlige uttrykket.

– En behøver ikke å tilføre farge, men bør i alle fall behandle den litt. Terrassen ligger ofte ikke helt under tak, men ligger åpent og ubeskyttet. Den påvirkes av snø, is, forurensning og regn. Et gulv holder flere år uten at man gjør noe med det, men så blir det sprøtt og flisete. Det er derfor lurt å behandle det uansett. Man kan velge bare beis uten pigmentering. Det gir en beskyttende hinne. Å ikke behandle terrassen, blir som at man soler seg uten solkrem. Det går ikke så bra i lengden. Treverket behøver å tilføres metning for beskyttelse, sier Henningsen i Nordsjö.

Fargedesigneren legger til at maling ikke er det man skal behandle terrassen med.

– Maling har vært populært en periode. Men det blir fort veldig stygt. Vi anbefaler aldri det, understreker hun.