Slik lykkes du med ampelplanter

Nordmenn har fått øye for ampelplanter de senere årene. Følg noen enkle råd og ampelen gir deg langvarig blomsterglede gjennom hele sommeren. (Bildekarusell)

Inspirasjonen kommer først og fremst fra landene rundt Middelhavet, som er blitt et populært reisemål for oss nordmenn, ifølge Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Sommerblomster med slyngende og utbredt vekst egner seg er ypperlig til ampler, og når planten kan henge fritt fra en ampel etterlignes dens opprinnelige vekstmåte.

Ampelplanter tar ingen gulvplass, og helhetsinntrykket av uterommet blir også bedre når høyden blir utnyttet.

Slik lykkes du med ampelplanter
Det som er alfa og omega for å lykkes med en ampelplanting er størrelsen på selve ampelen.

Det beste resultatet får du ved å velge en ampel fra 28 cm i diameter og oppover. Ampelen er da stor nok til å romme så mye jord at plantenes røtter har nok plass til å vokse samtidig som de skal kunne forsyne planten med vann og næring.

Sommerblomster er kraftigvoksende og har derfor en enorm vekst på kort tid. Det er viktig at ampelplantene blir gjødslet enten hver gang en vanner, eller med langtidsvirkende gjødsel. Siden det er et begrenset jordvolum i en ampel bør en også satse på god jord som holder på fuktigheten.

Sist men ikke minst; husk å vanne hver dag hvis ampelen ikke henger i det fri og får regn.

Hvis du følger disse enkle rådene, vil ampelen bli frodig og blomsterrik, og du får en langvarig blomsterglede gjennom hele sommeren.

Eksempler på gode ampelplanter
Bacoba. Blomstene finnes i fargene rosa, lilla og hvit. Riktblomstrende, fin og rund ballform. Trives best i sol til halvskygge. Drysser ikke og tåler en uttørring. Prydverdi til langt utover høsten,

Femtunge (Scaevola). Blå eller hvite blomster på lange stilker. Plasseres solrikt til halvskygge. Tåler godt regn og kjølig vær. Blir finere og finere utover sesongen.

Superpetunia (Petunia hybrid). Tette og fine ampelplanter som bør plasseres i sol til halvskygge. Vokser fort og trenger derfor en del gjødsel gjennom sesongen.Lofus. Stor og hengene med store vinrøde blomster. Pass på at planten for nok gjødsel. Trives godt i sol til halvskygge.

Calibrachoa. Mindre blomster en petunia, men like tett og fin. Trenger mye gjødsel, og bør plasseres i sol til halvskygge.

Lobelia. En kjent og kjær klassiker som fortjener å bli brukt litt mer. En elegant ampelplante som trives godt i sol til halvskygge.