Over 150 stauder i Plantearven

Over 150 stauder er nå registrert som Plantearven-stauder. 80 av dem blir undersøkt og vist fram i forsøks- og demonstrasjonsfelt ved tre skoler med grønne fag på programmet.

De tre skolene er Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører på Vea utenfor Moelv, Rå videregående skole i Kvæfjord og Hjeltnes videregående skole i Ulvik.

De to sistnevnte er tidligere gartnerskoler som fortsatt har betydelig aktivitet og undervisning innenfor grønne fag. De tre stedene representerer ulike typer av klima i øst, vest og nord.

Bruk i undervisning
De tre skolene har anlagt felt med plass til 30-40 planter i hvert felt. Det er plantet tre planter av hvert planteslag, og gjennom sommeresesongen blir vekst og utvikling registrert. Resultatene skal brukes til gi råd om produksjon og bruk av de historiske staudene.

I tillegg brukes feltene som demonstrasjonsfelt, ikke bare for elever og studenter, men også for et stort antall besøkende, kursdeltagere og andre som kommer innom skolene i løpet av sommeren.

På grunn av økende interesse for historiske planter og hageanlegg har Vea fagskole startet opp et to-årig deltids fagskolestudium Historiske hageanlegg der elevene bl.a. utdannes til å restaurere historiske hageanlegg med autentiske planter. Plantearvens stauder er godt egnet til slike restaureringsprosjekter.

Riktige planter til gamle hageanlegg
Plantematerialet kommer fra bevaringssamlingene for stauder som Genressurssenteret samarbeider med botaniske hager og ulike museer om å ta vare på. Noen av staudene er også samlet inn lokalt av gartneriene som nå er i gang med å produsere Plantearven-stauder.

Mangfoldet av arter som er med i utprøvings- og demionstrasjonsfeltene er stort, fra ulike typer av hjelm (Aconitum), mjødurt (Filipendula), Iris og riddersporer (Delphinum) til dagliljer (Hemerocallis), Phlox og mange primulahybrider.

Robuste planter
Plantene har det til felles at de har en dokumentert brukshistorie som går minst tilbake til 1940, og de fleste plantene er svært robuste planter som har overlevd i hager, ved kirkegårder, på storgårder o.l. gjennom mange generasjoner. Nå er de samlet inn , dokumentert, bevart i såkalte feltgenbanker ca 10 ulike steder i landet og tilgjengelig for bruk.

Oversikt over plantene som er registrert som Plantearven-stauder og hvem som oppformerer dem for salg finnes på Plantearvens nettsider.

Se også oversikt over bevaringsssamlinger/feltgenbanker her.