Støre vil forene flåttfrontene

Selv om meningene er mange og sterke om flåtten, ble representanter for helsevesenet og pasientorganisasjoner i hvert fall enige om en vei videre under et møte med helseministeren fredag.

Rundt 30 personer satt rundt Jonas Gahr Støres (Ap) bord i to og en halv time. Også svenske helsemyndigheter og pasienter som er rammet, delte sine erfaringer.

En konferanse om borreliose, rask behandling av Sørlandet sykehus' søknad om å bli nasjonalt kompetansesenter, samt lovnader om økte forskningsressurser var noe av det Støre kunne by på i første omgang. Han mener det var et konstruktivt møte med høyt engasjement og temperatur.

– Jeg opplevde at partene kom nærmere hverandre. Dét ble sagt fra flere hold, og jeg tror alle klappet for møtet da det var ferdig, for alle hadde noe å lære, sier han.

Spesielt i synet på langvarig antibiotikabehandling står pasientorganisasjonene langt fra helsemyndighetene, men også i den leiren var stemningen positiv etter møtet.

– Vi håper det nå er mulighet til å få debatten på rett spor, sier styreleder Gerd Marit Berge i Norsk Lyme Borreliose-Forening til NTB.

Umiddelbare tiltak
Blant aktørene til stede var villmarkskjendis Lars Monsen, som er glad for helseministerens initiativ.

Men han mener møtet viste at helsevesenet fortsatt kvier seg for å tenke alternativt, og etterlyser også flere umiddelbare tiltak enn mer forskning.

– Jeg registrerer at jeg ikke får hjelp mot sykdommen i Norge, og jeg får mange hjerteskjærende henvendelser fra andre om dette. Derfor hadde jeg i dag håpet at fastlegene kunne fått et signal om at det er lov å prøve med langvarig antibiotikakur hvis alt tyder på borrelia, sier han til NTB.

Skepsisen snudd
Nevrolog Randi Eikeland ved Sørlandet sykehus sier hun i forkant var skeptisk til om det ville komme noe ut av å samle så mange aktører på én gang rundt ministerens bord. Men på vei ut sier hun de har fått belyst mange aktuelle aspekter.

Hun er også glad for at Støre vil gi dem et svar på søknaden deres allerede før sommeren.

– Oppgaven blir både å samle og spre den kunnskapen vi har allerede, samt å sette i gang nye forskningstiltak. Vi var forberedt på å vente i halvannet år på denne avgjørelsen, så dette er en gledelig nyhet, sier hun til NTB.

Støre vil dokumentere
Støre sier det er en plikt å ta flåttsykdommer på alvor, spesielt fordi det rammer mange unge. Han har gitt Helsedirektoratet i oppgave å organisere høstens erfaringskonferanse, og understreker at pasientorganisasjonene skal få si sitt framover.

Han mener det er viktig framover at alle får lagt bort mistankene om at meningsmotstandere opptrer med noe annen agenda enn pasientens beste.

– Og så er det jo på dette feltet reell faglig uenighet. Jeg kan ikke se at det er noe mål å oppheve det. Men samfunnet vårt ønsker jo på nesten alle felt å være kunnskapsbasert. Og jeg håper at vi om ett år og to år vil kunne dokumentere mye mer. Da vil kanskje noe av uenigheten og usikkerheten bortfalle, sier han.