Inviterer til rosevandring på Ås

Samlingen av historiske roser på Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) på Ås er litt av et syn nå midt på sommeren. Over 300 roser står i genbanksamlingen. som er åpen for besøk og guidet omvisning to onsdager i juni og juli.

Siden 2007 har Norsk Roseforening samlet inn historiske roser, hovedsakelig fra Østlandsområdet. Rosene er plassert i Planteskolen ved UMB og sommeren 2013 teller samlingen ca 315 roser. Den aktive innsamlingen av roser er i hovedsak avsluttet, men den store samlingen roser brukes til registreringer og observasjoner av rosenes ulike egenskaper.

Onsdagene 26. juni og 3. juli kl 1800 inviterer Roseforeningen og UMB til omvisninger i samlingen. Guider er UMBs Eva Vike og Roseforeningens Unni Dahl Grue.

Noen gjengangere
Den organiserte innsamlingen av ble avsluttet i 2012 med innsamling av stiklingsmateriale fra 10 roser fra hager i Oslo, Akershus og Østfold, og syv ulike roser ble plantet inn i hagen. Klonsamlingen består nå av ca. 315 roser.

Arbeidet med identifisering av rosene har fortsatt i 2012. Noen roser er gjengangere, for eksempel 'Chloris', 'Great Western', 'Minette', 'Alba Maxima', 'Agatha', 'Frankfurt' og 'Foecundissima'.

Ca 50 roser er identifisert og ca 65 er fortsatt ukjente, av disse er ca 30 roser innen Spinosissima-Gruppen. Også blant de ukjente er det en del gjengangere, for eksempel det som trolig er Erik/Tjømerosa og Widmark/Gunhildrosa.

I 2012 ble det gjennomført registreringer av vitalitet, blomstringstid og blomstringsintensitet, spredning, høyde og bredde, samt frostskader etter vinteren 2011/2012.

Det var ingen utgang av roser etter denne vinteren. Soppsykdommer ble registrert i samarbeid med Det norske hageselskap. Registreringene fortsetter i 2013.

Slik finner du frem
All denne herligheten kan altså sees to onsdagskvelder midt i den beste blomstringstiden. Samlingen befinner seg i Planteskolen i Åsbakken på Ås. Kjøreråd fra E6 fra Oslo eller Moss er som følger: Ta av mot Ås i rundkjøring ved Korsegårdskrysset og kjør Drøbaksveien til rundkjøring ved Universitetet i Ås. Ta til venstre og kjør Kirkeveien mot Ås kirke til begynnelsen av Kirkealleen. Ta til venstre og kjør 75 m fram til porten til Planteskolen og parker på plassen innenfor.